Dansk Samling Etiket-forklaring Samlerøl prisliste Øllink

Samling hele verden

Faq Mail Forsiden
Ølsmagning Nyheder Leksikon om øl  

Nyheder om øl og bryggerier 2004

Hvis du kender en nyhed om øl eller bryggerier - mail den til mig, så vil jeg sætte den på.

Nyheder om samlerøl og variationer er flyttet til Nye øl

Mail til webmaster
Besøg også Ale.dk her kan være andre nyheder

29. december 2004

Brahma som et globalt mærke

Inbev, som blandt andet ejer Stella Artois, Becks og Brahma, arbejder med planer om at gøre Brahma, en populær brasiliansk øl, til et globalt brand.

Brent Willis, InBevs chief commercial officer, har sagt i et interview, at den globale udbygning af Brahma, som lige nu mest er koncentreret omkring det brasilianske marked, forventes at ske omkring midten af 2005, skriver International Herald Tribune.


21. december 2004

Øl som Open Source

Et hold studerende fra IT-Universitetet i København ønsker at afprøve moderne ideer og metoder indenfor computerverdenens open source på et fysisk produkt, nemlig øl. Det betyder, at alt hvad der ligger på sitet gøres tilgængeligt for alle andre, hvis de også vil gøres deres erfaringer tilgængelige på samme måde som et stykke software, stemplet med en åben licens.

På siden findes opskrifter og vejledning i ølbrygning.

www.voresoel.dk


19. december 2004

Ny ledende brygger i Indien

Scottish & Newcastle slår sine indiske ølaktiviteter sammen med United Breweries. Sammen danner de en ny leder på det indiske marked.

Scottish & Newcastle køber 37,5 procent af aktierne i United Breweries, der i forvejen er indiens ledende bryggerigruppe, på den måde kombineres de to firmaers indiske bryggerioperationer.

Tilsammen får det nye par en markedsandel på over 50 procent.

Blandt mærkerne er Kingfisher, Indiens førende mærke. En ud af tre øl solgt i Indien er en Kingfisher.


11. december 2004

Forbrugerne tester Bøgedal øl

Bøgedal Bryghus i Vejle har valgt, at sælge 50 kasser af bryggeriets testserie på fem øl for at give kunderne mulighed for at smage med under udviklingen af en serie øl. Der vil blive valgt to eller tre af de fem til at arbejdet videre med.

Bøgedals ambition er at fremelske nogle gamle danske øltyper, som er snævert forbundet med gamle teknologier.

De tre stærke i testserien er eksempler på det, man i gammel dansk bryggetradition kalder godtøl, hvor man bruger så rigeligt malt, at alt sukkeret i urten ikke forgærer. De to sidste er mere humlede.

Bøgedal brygger i hånden. Der er tale om gamle egetræskar, brændefyret gruekeddel og hejseværk når øllet hældes fra kar til kar. Der kan højst brygges 500 flasker om ugen. Tapning og etikettering foregår i hånden. Eftergæring sker på flaske.


27. november 2004

Ølglas som embalage

Den franske designer Philippe Starck har lavet en ny embalage til øl. En flaske formet som et glas.

Se ølglasflasken her


27. november 2004

Julebryg med historie

Den historisk interesserede Folmer Troelsen, Bredsten, er sprunget ud med anden udgave af Bredsten Årgangsøl.

I år har øllen undertitlen Ravning Smedie og siges at være tilsat lidt ekstra, så den får smag af smedien.

Ravning Smedie er brygget på Fuglsang i Haderslev. Udgangspunktet er bryggeriets julebryg Ding Dong, men der er tilsat ekstra krydderier, men hvilke vil Folmer Troelsen ikke fortælle.

Øllen sælges kun lokalt i Bredsten. Der er tappet 3.000 flasker. Med hver flaske følger en historie om Ravning Smedie.


20. november 2004

Holbæk Bryghus sælger anparter på tirsdag

Blandt flere spirende nye bryghuse er Holbæk Bryghus, som får til huse i kælderen under restaurationen Nygade 5 i Holbæk.

Tirsdag d. 23. november holdes der møde på Nygade 5, hvor der bliver mulighed for at tegne anparter af 1.000 og 5.000 kr.

Installationen af bryggeriet forventes at begynde i januar, og straks derefter indledes de første prøvebryg. Brygmester Sven Dyre Vaa, der i dag arbejder på Faxe Bryggeri og tidligere har været hos Carlsberg, skal stå for de første bryg. Han skal samtidig oplære nogle håndbryggere, så de kan overtage produktionen.

Det forventes at Holbæk Bryghus får to forskellige øl til at begynde med, og sandsynligvis en sæsonbryg ved siden af.

- Hvis alt går efter planerne kan de første øl være i hanerne til marts, oplyser ejer af Holbæk Bryghus ApS Ib Hagner.


20. november 2004

Carlsberg laver husbryggeri

Carlsberg bygger nyt husbryggeri i Valby til udvikling af Semper Ardens serien, og muligvis andre specialøl.

I juni 2005 forventer Carlsberg at slå dørene op for husbryggeriet, der med navnet "Jacobsen" får en direkte reference til virksomhedens visionære grundlægger J.C. Jacobsen og hans søn Carl Jacobsen.

Carlsberg har siden introduktionen af specialøls-serien 'Semper Ardens' i 2000 fået mange positive tilkendegivelser og mærket en stigende interesse for specialøl.

Husbryggeriet får en kapacitet på 17.000 hektoliter om året, hvilket svarer cirka til ca. fem mio. flasker øl á 33 cl. Dermed er der ingen fare for, at Jacobsen løber tør, når de nye øl lanceres.


17. november 2004

Heineken køber Hoepfner

Heineken meddeler, at Brau Holding International AG, et joint-venture mellem Heineken (49.9%) og Schörghuber Corporate Group (50.1%), har købt det tyske bryggeri Hoepfner.

Hoepfner er et kendt traditionelt ølmærke i sydvest Tyskland. Det har en særlig stærk position i Baden regionen og eksporteres også til Frankring. Hoepfner ligger i Karlsruhe, det har en salgs volumen på 200,000 hektoliter i 2003 og beskæftiger 86 mennesker.


14. november 2004

Vilde elefanter drikker ris øl

Vilde elefant hjorde har terroriseret Gauhati i det nordøstlige Indien, dræbt mennesker, trådt huse flade og oven i købet fråset i lokal ris øl.

Ris øl er en attraktion. Arbejderne i te-plantagerne i Assan laver ris-øl hjemme og gemmer det i tønder.

- Der er mange tilfælde hvor vilde elefanter har bællet brygget og er kommet tilbage efter mere, siger Pradyut Bordoloi, Assams skovminister.

Mindst 22 mennesker er dræbt af vilde elefanter i staten i år.


14. november 2004

Danmark har fået et baggårdsbryggeri

Stadig flere bryggerier skyder op i Danmark. Det seneste har set dagens lys i Holstebro. Baggårdsbryggeriet, som det kaldes, har valgt at satse i det forholdsvis lille portermarked fra start. Bryggeriets første øl er juleporter, som kaldes Jule Fabel.

Bryggeriet skulle kunne findes på www.baggaardsbryggeriet.dk


22. oktober 2004

Carlsberg lancerer ny øl til julemiddagen

Semper Ardens Christmas Ale med stjerneanis og juleduft er en fyldig og stærk øl, der klæder den traditionelle danske julemad.

Fra den 25. oktober kan danskerne smage på brygmester Morten Ibsens drøm af en juleøl. Det sidste år har brygmesteren fra Carlsberg eksperimenteret i bryghuset og blandt andet afprøvet en for Carlsberg helt ny metode, som bruges af belgiske bryggere – at gære øllet to gange med to forskellige typer af gær. Det giver en kompleks duft og smag til øllet, idet hver gær sætter sit tydelige præg på smagen: den ene slags gær giver smag af modne, bløde frugter, den anden af friske og syrlige frugter.

Udfordring
- Det var en stor udfordring, da vi aldrig havde prøvet det før. Normalt gærer vi med en gær på en gæringstank, men her var vi nødt til at fjerne første gæren, pumpe øllet over på en anden gæringstank via vores bryghus for at kunne tilsætte anden gæren. Vores anlæg er ikke designet til at pumpe øl tilbage til bryghuset under normale omstændigheder, derfor var det en stor udfordring at gøre det. For at finde de rigtige gær har jeg gæret med 10 forskellige gærtyper for at finde den helt rigtige gær. Det var interessant at se, hvor stor forskel i smag gæren giver, siger Morten Ibsen.


20. oktober 2004

Bryggerigruppen udbygger positionen i Baltikum

Bryggerigruppen køber aktiemajoriteten i endnu en ledende lettisk virksomhed, og slår dermed sin position i Baltikum fast. Denne gang drejer købet sig om bryggeriet Lacplesa Alus.

Bryggerigruppen har indgået en aftale om køb af 83,5% af aktiekapitalen i det lettiske selskab Lacplesa Alus A/S, som i 2003 var den tredje største udbyder af øl i Letland. Købesummen er inkl. rentebærende gæld 28 mio. kr. Lacplesa har en forventet omsætning på 45 mio. kr. og beskæftiger ca. 200 medarbejdere. Selskabets hovedmærke – Lacplesis - er kendt som et højkvalitetsmærke og placeret i premiumsegmentet med særlig styrke i HoReCa-området. Ud over egne mærker sælger og distribuerer selskabet desuden et antal internationale ølprodukter.

- I Bryggerigruppens strategiplan, V8, udgør de baltiske lande et betydeligt fokusområde. Med købet af Lacplesa og den lettiske læskedrikproducent Cido har vi for alvor slået vores engagement og position fast i Baltikum, siger adm. direktør Poul Møller. Vores position i Letland er dermed optimal for fremtidig vækst både i omsætning og indtjening.


16. oktober 2004

Fosters vil i verdens top 5

Foster's Group Ltd, Australiens største bryggerikoncern, har iværksat en plan der skal bringe koncernens flagskib Fosters op blandt verdens fem bedst sælgende øl internationalt. Det skal ske inden tre år.

Fosters er i øjeblikket nummer syv, ifølge selskabet selv.

En del af planen er ny teknologi som skal sikre, at øllet skænkes koldere og får et mere perfekt skum. Fosters har også indført en ny indpakning og behandlingsplaner, som skal løfte kvaliteten.


4. oktober 2004

Budweiser med smag

Anheuser-Busch har som den første store bryggerikoncern i USA tilført koffein, guarana og ginseng til øl. Afbalanceret med udvalgt humle og aromaer af brombær, hindbær og kirsebær.

Øllen kaldes B-to-the-E (BE), og er Budweisers nyeste indtræden i en lang række af innovative øl.

BE tilbyder en let sød og skarp smag - en fin mixture mellem øl og nye smagsretninger til voksne, ifølge Anheuser-Busch.


1. oktober 2004

Arbejdere kæmper for cremen

Globaliseringen i ølindustrien fører til færre lokale bryggerier, men det sker ikke altid uden kampe. I Manchester kæmper arbejderne i det 200 år gamle Boddingtons Brewery for den berømte Manchester Cream.

Bryggeriets ejer InBev har besluttet at lukke bryggeriet med udgangen af februar 2005, men de 55 arbejdere har iværksat en kampagne for at rede bryggeriet fra lukning.

Arbejderne gjorde det samme for to år siden, hvor Interbrew (nu InBev) oplyste at de ville flytte 85 procent af produktionen til andre bryggerier.

www.savethecream.co.uk


1. oktober 2004

Oktoberfest i hele verden

Det er oktober, og den 172. oktoberfest fylder München med millioner af mennesker. Men festen har spredt sig fra Tyskland til mange andre lande i hele verden.

I Mount Angel, Oregon, USA, fejrer de deres 40. oktoberfest. Milwaukee, Wisconsin, begyndte allerede i 1846. Zinzinnati Oktoberfest begyndte i 1976 og har over 500.000 gæster hvert år. Mange andre byer i USA har oktoberfester.

I Danmark, Norge, Canada og en stor del andre lande kan man finde oktoberfester i flere byer. Nu er det også muligt at fejre oktoberfesten i London.

Oprindelig var Oktoberfesten en fejring af brylluppet mellem Prins Ludwig og Princesse Therese af Saxony-Hildburghausen, den senere bayerske Kong Ludwig I, in 1810.

Det må være det mest fejrede bryllup i verden.


28. september 2004

Carlsberg foretager yderligere opkøb i det nord-vestlige Kina

Carlsberg har købt 34,5 procent af Wusu Brewery, et bryggeri i Xinjiang regionen i det nordvestlige Kina.

Bryggeriet vil fremover blive ledet i et joint venture mellem Carlsberg og Blue Sword Group, en lokal virksomhed i regionen.

Wusu Brewery har en kapacitet på ca. 2,5 millioner hl. Bryggeriet har en markedsan-del i Xinjiang-regionen på 60 procent, svarende til et samlet salgsvolumen på 1,5 millioner hl øl.


21. september 2004

Største ølsamling

Ifølge det tyske blad Welt kommer en tysker nu i Guinness rekordbog som indehaver af verdens største ølsamling. Peter Bröker, Geesthacht, har 12.548 ølflasker fra 153 lande.

Leif Sonne, Danmark, har hidtil været indehaver af rekorden med over 12.000 flasker fra 110 lande.


19. september 2004

Øl med Ginseng

En øl som hjælper folk med at komme sig hurtigere efter en hård nat i byen skulle være på vej.

Kyung Hee University, Korea, har, i samarbejde med Kimpo College, Kimpo Agricultural Devolpment and Technology Center udviklet en ginseng øl ved at tilføje 0,4 procent ginsing til øllen, skriver Digital Shosun.

Øllen er lavet efter tysk stil, så den smager en lidt mere jævnt end de almindelige øl på de koreanske marked.

Der kan dog gå noget tid før folk får lov til at smage ginseng øl, fordi den vil først blive markedsført efter opførelsen af Kimpo Ginseng Processing Center der forventes færdig i 2005.


19. september 2004

Fur Bryghus

Underskoven af mindre bryghuse i Danmark bliver stadig tættere. På øen Fur i Limfjorden åbner torsdag d. 30. september et nyt bryggeri i en tidligere fabriksbygning. Bryggeriet får "naturligvis" navnet Fur Bryghus.

Der holdes officiel åbning om torsdagen, hvor der foruden udskænkning af øl og bliver underholdning af et tyrolerorkester.er der åbent hus med udskænkning, 12 mands Tyrolerorkester og hele balladen.

Fur Bryghus lancerer en serie øl i halvlitersflasker. I første omgang kan der ventes bryg af typerne lager, ale, porter, hvede og bock.


9. september 2004

Labatt lukker New Westminster Brewery

Labatt Breweries i Canada lukker sit bryggeri i New Westminster, British Columbia, pr. 21. april 2005.

- Beslutningen om at lukke har været utrolig svær for alle involverede, siger Stewart Gilliland, president hos Labatt Breweries.

Beslutningen er taget fo at reducere kapaciteten i Vestcanada og forbedre Labatts konkurrence-position på lang sigt.

Labatt lover at fortsætte støtten til lokale grupper, og i forbindelse med lukningsmeddelelsen oplyste Stewart Gilliand, at en del af bryggerigrunden gives som en donation til Royal Columbian Hospital Foundation. Værdien af gaven er på mere end 250,000 $.

Labatt Breweries er en af Canadas ældste bryggerivirksomheder. I dag er det en del af InBev S.A. (tidligere Interbrew), verdens største bryggeri målt efter volumen.


4. september 2004

De små detaljer

Carlsberg har ændret designet på alle deres pilsnerøl. Mest makant er standard pilsneren som har fået helt ny flaske, men det er også værd at lægge mærke til dåsen, som har fået et væsentligt ændret design blandt andet med ophøjet tekst.

Går man i detaljerne, så er der også sket en sproglig forandring. Lige siden Carlsberg i 1904 blev leverandør til hoffet, har der stået "Det kongelig danske hof" på etiketten. Men nu er det blevet sprogligt moderniseret til "Det kongelige danske hof" - bemærk e'et.

I øvrigt er etikketen ikke længere oval, nu er der "buler" i siderne.


26. august, 2004

Metal flasker til øl

Pittsburgh Brewing Co. USA introducer i denne tid en aluminums flaske til deres Iron City Beer.

Bryggeriet er partner med Alcoa Inc., verdens største aluminums producent. Ifølge firmaet vil flasken kunne holde øllet koldt i mindst 50 minutter længere end en glas flaske.

Metalflasken fortsætter PBC's innovative historie med Alcoa. I 1962 udviklede Alcoa den første snap-top dåse (også kendt som "Easy-Open Snap Top"), og gav Pittsburgh Brewing exclusiv ret til den nye teknologi. Snap-top dåser ændrede på mange måder bryggeriindustrien. PBC var også det første bryggeri til at bruge twist-off kapsler på deres produkter.

Men PBC er ikke først med en metal flaske. Det franske bryggeri Duyck introducerede for et par måneder siden to nye J øl i aluminiums flasker.


21. august, 2004

Uklogt at stjæle ølkrus til oktoberfesten

En ret i München har idømt en New Mexico student 1.560 $ i bøde for at forsøge at stjæle et ølkrus fra byens berømte Hofbraeuhaus, det skriver 4kobtv.com.

Retten lod den 22-årige Christopher Tansay gå efter fire ugers varetægtsfængsling.

Anklagerne sigtede ham for vold og tyveri efter hans forsøg på at tage et literkrus endte i håndgemæng med en sikkerhedsvagt. Kruset har en værdi af cirka 70 kr.


18. august 2004

Carlsberg indfører ny flaske og kasse

Carlsberg Pilsner får fra 6. september sin egen nye flaske og kasse. Der er tale om en lettere flaske, med Carlsbergs logo præget i flasken - på samme måde som det kendes fra internationale Carlsberg-flasker.

Carlsberg har gennem de seneste år fjernet halsetiketten fra flere af deres øl, blandt andet Master Brew, Sort Guld og Elephant, men det sker tilsyneladende ikke for Pilsner - selv om den internationalt forlængst har lagt halsetiketten.


8. august 2004

Harboe bliver Danmarks største bryggeri

Skælskør bliver hjemsted for Danmarks største bryggeri, skriver dagbladet Børsen.

Harboes Bryggeri, der mest er kendt for billigøl, er i gang med en udvidelse af bryggeriet, der skal bringe brygkapaciteten op med 2 mio. hl.

Når udvidelsen er færdig kan Harboe producere 5,5 mio. hl. eller mere end det samlede danske øl-forbrug.

Til sammenligning kan Carlsbergs to bryggerier i Danmark, Fredericia og Valby, hver producere ca. 3 mio.

Harboes Bryggeri har overhalet Bryggerigruppen som Skandinaviens næststørste udbyder af øl og læskedrikke efter Carlsberg.


1. august 2004

1000 år gammelt bryggeri fundet

Arkæologer har, i det sydlige Peru, fundet et gammelt bryggeri, det er mere end 1000 år gammelt. Resterne af bryggeriet er fundet over 2500 meter over havets overflade på bjerget Cerro Baúl.

Stedet var hjemmet for elite medlemmer af Wari imperiet fra år 600 til 1000 efter krist.

Bryggeriet er sandsynligvis det ældste storskala bryggeri, der er fundet i Andes Bjergene.

Wari bryggeriet blev brugt til at lave chicha, en gæret drik i stil med øl. Drikken spillede en vigtig rolle i rituelle handlinger i Perus første imperium.

Gamle peruvianere laver chicha med lokale kornsorter og frugt, drikken er noget anderledes end dagens kommercialiserede øl, der typisk laves af byg og humle.


21. juli 2004

Ny bryggeri gigant

Amerikanske Coors og canadiske Molson har oplyst, at der foregår forhandlinger om at skabe en ny bryggerigigant ved en sammenlægning af de to firmaer.

Begge bryggerier befinder sig i verdens top 20.

Men der er hurdler i forhandlingerne. De private investorer kan muligvis ikke lide en sammenslutning, og samtidig foregår der en familie fejde hos Molsons, som kan skabe vanskeligheder.


15. juli 2004.

Carlsberg køber flere bryggerier i Kina

Carlsberg og Industrialiseringsfonden for Udviklingslandene (IFU) har indgået aftale med Lanzhou Huanghe Enterprise Group om at købe 50 procent af Lanzhou Huanghe Brewery, som omfatter tre bryggerier i Gansu provinsen.

Lanzhou Huanghes tre bryggerier har en kapacitet på ca. 2,5 mio. hl øl og en markedsandel på 36 procent med en stigende tendens. Der findes i øvrigt kun én anden bryggerivirksomhed i Gansu pro-vinsen.

I over to år har udviklingen i Lanzhou Huanghe Brewery's salg været meget positiv. Gruppens stærke regionale mærke Huanghe (Gule Flod), er et af kun tre kinesiske ølmærker, som har fået betegnelsen "Kinas mest berømte varemærke". Det nuvæ-rende per capita forbrug i Gansu provinsen på 8,5 liter forventes i løbet af 10 år at stige til ca. 20 liter, hvilket er det nuværende gennemsnitlige per capita forbrug i Kina.

Købet omfatter tillige et endnu ikke bygget bryggeri i naboprovinsen Qinghai.


6. juli 2004

Interbrew vil sælge Bass Ulster

Interbrew har meddelt at det ønsker at sælge deres produktionsfaciliteter i Ulster, Nordirland

Bass Ireland's Ulster brewery er Nordirlands eneste større bryggeri, og Interbrew advarer om, at det bliver lukket, hvis ikke der findes en køber.

Omkring 80 arbejder på Bass Ireland's Ulster Brewery i West Belfast. De job forsvinder hvis der ikke dukker en køber op.

Interbrews beslutning sker som følge at et tab af en kontraktbrygning på bryggeriet.
Den store brygkoncern lover, at hvis der sker et succesfuldt salg vil det omfatte en langtids leveringskontakt med Interbrew UK om at brygge og pakke øl til de irske marked.

Men hvis der ikke findes en køber, bliver bryggeriet lukket i begyndelsen af 2005.


28. juni 2004

Carlsberg indfører lys Wiibroe i Sverige

Ifølge Carlsbergs hjemmeside i Sverige lanceres til september en lys lagerøl i Sverige under Wiibroe mærket.

Der er tale om en 50 cl. dåse. Øllen får en styrke på 2,8 vol procent.




22. juni 2004

Ørbæk udvider

Succesen for Ørbæk Bryggeri på Østfyn er så stor, at bryggeriet meget snart går i gang med en større udvidelse.

Det nuværende bryghus forbindes med tapperiet ved hjælp af en ny bygning. Den nye bygning kommer til at rumme et nyt bryghus med tre gange så stor kapacitet, som der i øjeblikket rådes over.

Ørbæk kan i dag brygge cirka 1700 liter pr. bryg. I det nye bryghus bliver kapaciteten 6000 liter pr. bryg.

Det nye bryghus skal efter planen stå færdigt inden jul. Det nuværende bryghus får lov at blive stående, og skal kunne bruges i særlige tilfælde.


21. juni 2004

Det tjekkiske fodboldslandshold er lovet frit øl hvis de vinder Europamesterskaberne

Ifølge Ananova.co.uk har Bernard Brewery lovet træneren 60 liter øl hvert år resten af livet, mens spillerene vil få 160 liter hver i et år, hvis de bringer pokalen hjem.

- Spillerne vil tjene mange penge, hvis de vinder, men vi tror at tilbuddet om fri øl vil være en ekstra motivation for holdet, siger talsmand for bryggeriet Zdenek Mikulasek


21. juni 2004

Interbrew styrker sin markedsposition i den kinesiske Zhejiang provins

Belgiske Interbrew meddeler, at de har overtaget en 70 procent kontrollerende aktiepost i Zhejiang Shiliang Brewery Company Ltd., der ligger i Yangtze Deltaet i Kina.

Prisen er 53.2 mio. USD. Købet styrker Interbrews nummer et position i Zhejiang provinsen hvor de, i kraft af købet, vil få en markedsandel tæt på 50 procent.

Interbrew har i øjeblikket seks bryggerier og et tappecenter i Zhejiang provinsen, som omfatter Ningbo, Zhoushan, Wenzhou, Yandangshan, Pingyang, Jinhua og Yuyao. Købet af Zhejiang Shiliang Brewery Company Ltd. vil klart konsolidere Interbrews nummer et position i den kinesiske provins med 47 millioner indbyggere. Med et stærkt lokalt mærke, Red Shiliang, en god distribution, og et meget erfarent lokalt management, vil Zhejiang Shiliang Brewery Company Ltd. passe fint med Interbrews eksisterende operationer i Zhejiang provinsen.


20. juni 2004

Kampen om Kina

De globale bryggeriers øjne er rettet mod Kina i disse år. Kampen om det kæmpe marked bliver mere og mere intens.

Efter længere tids overbudspolitik løb Anheuser Busch af med Harbin Brewery Group for næsen af SABMiller. Verdens to største bryggerikoncerner var parter i de første store udbudskrig om et bryggeri der var opført på Hong Kongs børs.

Men kampen om det kinesiske marked er langt fra slut.

Carlsberg har, efter at de forlod det kinesiske marked i 90'erne, købt sig ind i kinas Yunnan provins og Tibet. Interbrew har købt aktier i 17 bryggerier i Kina. Scottish & Newcastle har købt sig ind i Chongqing bryggeriet tidligere i år. Heineken ejer gennem Asia Pacific Breweries aktier i kinesiske bryggerier, og SABMiller har i flere år haft succes som medejer af flere lokale bryggerier i det store land.

Australske Lion Nathan vil også gerne ind på markedet, men vurderer foreløbig, at det vil blive for omkostningsfuldt. De overvejer derfor et samarbejde med et af de større bryggerier i verden i stedet, muligvis Heineken.


12. juni 2004

Bayeriske bryggere vil have Bayersk øl beskyttet som egnsspecialitet over hele verden.

Den bayerske landbrugsminister Josef Miller, München, ønsker i en skrivelse til EU-landbrugskommisær Franz Fischler, at den beskyttede angivelse "Bayerische Bier" optages på listen over regionale EU-kvalitetsprodukter.

Problemet er, at det sydamerikanske bryggeri Bavaria benytter den engelske betegnelse for Bayern som deres navn. Samtidig har det hollandske bryggeri Bavaria (samme problem) sendt en øl på markedet med navnet "Bavaria Holland Beer".


3. juni 2004

Cains lancerer rigtig lager øl

Det tidligere danskejede Cains i Liverpool, England, lancerer 17. juni en lagerøl. Den er brygget med en tre måneders modningsproces og har været under udvikling siden brødrene Sudarghara og Ajmail Dusanj overtog bryggeriet i juli 2002.

Det er den første lagerøl fra bryggeriet, solgt under Cains navnet, i Stanhope Street bryggeriets 154 år lange historie.

Cains bryggerteam, under ledelse af brygger David Nijs, har fokuseret på den oprindelige betydning af "Lager" - som refererer til lagringsprocessen - ved at brygge en 5% lager, som modner i fulde tre måneder på Liverpool-bryggeriet.


30. maj 2004

Verdens bedste hvedeøl kommer fra ukraine

Ved en konkurrence i den internationale bryggeriindustri i London erobrede det ukrainske bryggeri Radomyschl guldmedaljen i kategorien “Hvedeøl”.

Det anerkendte bayeriske bryggeri Schneider blev henvist til andenpladsen med Weisse Original. Bronze gik til det russiske bryggeri Baltika.

De ellers sejrsvandte tyskere kan takke sig selv for resultatet. Eksperter fra Doemens-Akademie i Gräfelfing ved München har været rådgivere for det ukrainske bryggeri og bryggere fra Weihenstephan har hjulpet Baltika.


16. maj 2004

Også alkoholfri øl er sund

En tysk undersøgelse viser, at det ikke kun er alkoholen i øl der reducerer risikoen for hjerte/kar sygdomme.

Deutschen Klinik für Diagnostik har påvist at også alkoholfri øl sænker dannelsen af blodpropper.

Kilde


15. maj, 2004

Modelo bygger maltfabrik i USA

Ejeren af det mest importerede mærke i USA, Corona, Grupo Modelo, Mexico, har planer om at bygge en ny maltfabrik i Idaho.

Fabrikken vil reducere den mængde råmateriale Modelo har behov for at importere til produktionen af Corona.


30. april 2004

Ølsalget stiger i Tyskland

I første kvartal 2004 steg salget af øl i Tyskland 4,3 procent i forhold til sidste år.
Afsætningen lød på 22,7 mio. hektoliter. Tallet omfatter ikke alkoholfri øl, maltdrikke og importeret øl fra lande udenfor EU.
Salget af ølmix (øl med sodavand eller frugtsaft) steg 12,7 procent til 0,5 mio. hektoliter i samme periode.


20. april 2004

Igen Randers-øl

I foråret 2005 forventer Michael Jørgensen at kunne åbne Bryghuset Randers, på Randers Havn.

- Jeg har haft kig på Randers længe til sådan et sted, også før Thor lukkede. Min familie har igennem fire generationer boet i Hobro, så vi er kommet meget i Randers. Der skal jo også en by af en vis størrelse til at lave sådan et projekt, og der har Randers en rigtig god størrelse og tradition for at drikke lokalt øl, siger Michael Jørgensen til Amtsavisen Randers.

Mange ting skal endnu falde på plads inden Randers igen får lokalbrygget øl, men når det sker vil Bryghuset Randers blive et værtshusbryggeri med tilhørende restaurant.

Ans Bryghus

Mindre ambitiøst, men nærmere en åbning, er Ans Bryghus, der er stiftet af medlemmer af øl og whiskylauget Tawøl.

Ans Bryghus holder, efter flere måneders eksperimenteren med øl, officiel indvielse lørdag, 22. maj.


18. april 2004

Unik Horsens Julebybryg 2004.

Horsens Juleby har netop besluttet at byens julebryg i 2004 skal være ny unik øl der ikke er set tidligere. De to foregående år har Juleby brygget, blot været en etiketøl, men nu skal der laves en ny øl. Forhandlingerne med en mulig leverandør er startet og allerede nu har den bedre del af detailhandlen og nogle værtshuse vist interesse herfor. Danske Ølentusiaster er lokalt tilknytte projektet som rådgiver og smagstester.

Danske Ølentusiasters lokalafdeling i Horsens håber, da det bliver en øl der kun leveres til Horsens, og at det bliver muligt for medlemmer af Danske Ølentusiaster over hele landet at kunne bestille denne øl.


17. april 2004

Guinness lukker deres bryggeri i London

Diageo, ejer af Guinness mærket, har besluttet at overflytte produktionen af Guinness øl fra London til Dublin, Irland.
Planen vil betyde lukningen af Park Royal bryggeriet i West London i løbet af sommeren 2005.
Park Royal var det første Guinness bryggeri uden for Irland.


31. marts 2004

Carlsberg har solgt sine Harboe aktier

Carlsberg har solgt sin 29,07 procent ejerandel i Harboes Bryggeri A/S for 252 mio. kr. Carlsberg er dermed ikke længere aktionær i Harboes Bryggeri A/S.

Carlsberg købte aktierne i 1980 på opfordring af Harboe familien, som ønskede Carlsbergs hjælp til at gennemføre et generationsskifte, og samtidig fik Carlsberg en enkelt repræsentant i bestyrelsen. Efter Harboes Bryggeri A/S blev børsnoteret i 1989, ændrede familien holdning til Carlsberg, hvilket på et senere tidspunkt førte til, at Carlsberg trak sig ud af bestyrelsen og ikke siden har haft særlig indsigt i virksomhedens drift.

På trods af, at Carlsberg efter eget udsagn ikke har øvet indflydelse på den daglige drift, har Konkurrencestyrelsen ved flere lejligheder opfordret Carlsberg til at sælge sin aktiepost i Harboes Bryggeri.

Efter salget af Harboe-aktierne ejer Carlsberg ikke aktier i andre danske bryggerier.


28. marts 2004

Lokal pris til Brøckhause

C4 Hillerød Turist- og Erhvervscenter har uddelt Hillerød Erhvervspris - omdøbt på stedet af erhvervschef B. O. Jørgensen til C4-prisen.
Prisen gik til det lille, lokale bryggeri Brøckhouse, som direktør Allan Poulsen for nogle år siden etablerede hjemme i sin kælder i Gadevang, men som i dag er rykket ind i store lokaler på Høgevej, skriver Frederiksborg Amts Avis.

Læs artiklen


28. marts 2004

Tema-lørdag om øl i DR2

Tv-stationen DR2 har planlagt en tema-lørdag om øl den 8. maj.

I programmet besøges Tyskland og Belgien og der er indslag om retursystemet (miljøministeren mod Allan Poulsen, Brøckhouse, og Sven Hylleberg fra Konkurrencerådet), øllets historie, ølkultur, håndbryg, nye bryggerier (Nørrebro Bryghus og Brøckhouse er i fokus) samt smagning af øl.

Anders Evald taler om glas og Søren Houmøller er den gennemgående figur i smagningen af syv forskellige øl hen over aftenen.


17. marts 2004

Mange bryllups-øl

Det kommende kongelige bryllup i Danmark mellem Kronprins Frederik og Mary Donaldson har fået de danske brygmestre til kedlerne. En stor del af de danske bryggerier planlægger at lancere en bryllupsøl. Ikke nødvendigvis til dagligvarehandlen men i hvert fald til Danske Ølentusiasters Ølfestival, der indledes i København samme dag som bryllupet finder sted.

Carlsberg tager forskud på bryllupsglæderne og lancerer 29. marts en bryllupsøl med navnet Crown.

Bryllupsøl er ikke nogen ny idé, både Ceres og Albani har tidligere sendt Bryllups Bryg på markedet. Begge gjorde det, da Dronning Margrethe og Prins Henrik blev gift i 1967. Albani var alene om at fejre Joakim og Alexandra, da de blev gift i 1995.


6. marts 2004

Mors Stout blev årets øl

Medlemmerne i Danske Ølentusiaster har kåret "Mors Stout" til årets ølnyhed i 2003. Det blev oplyst på dagens generalforsamling på Fyn.

"Mors Stout" er brygget på Refsvindinge Bryggeri på Østfyn.

Afstemningen blev tæt. Den sejrende øl fik kun 10 stemmer flere end nummer to "Brøckhause Red".

For første gang blev Årets Bryghus også kåret. Det blev Nørrebro Bryggeri. Titlen kom i hus i kraft af flest stemmer totalt set, i kampen om Årets Ølnyhed.


3. marts 2004

Verdens største bryggeri dannet

Forhandlingerne mellem belgiske Interbrew og sydamerikanske AmBev resulterer nu i dannelsen af verdens største bryggerikoncern, målt i antal hektoliter øl.
Samlet brygger InterbrewAmBev 190 mio. hl. øl, hvilket er cirka 30 mio. hl. mere end verdens hidtil største bryggeri Anheuser-Busch.
InterbrewAmBev bliver markedsledende eller næststørste på mere end 20 markeder verden over.
Fusionen mellem de to store bryggerikoncerner foregår ved via et noget indviklet aktiebytte.


1. marts 2004

AmBev og Interbrew i forhandlinger

Sydamerikanske AmBev og belgiske Interbrew bekræfter at de forhandler i øjeblikket, forhandlingerne kan lede til en væsentlig transaktion, vurderer selskaberne selv. Samtidig understreger de, at der endnu ikke er lavet nogen aftale mellem selskaberne.

- Der er ingen garanti for, at der sker nogen former for aftale som resultat af forhandlingerne, og begge parter ønsker ikke at udtale sig yderligere, før en aftale er blevet underskrevet, lyder det fra de to firmaer.

Hvis de to selskaber slås sammen vil det danne verdens næststørste bryggerikoncern.


28. februar 2004

Nyt lille bryggeri i Danmark

Små bryggerier skyder op over hele Danmark, nu er landets nordligste bryggeri snart en kendsgerning.

René Søgaard Sørensen, Skagen Bryggerlaug, er blevet træt af at flytte bryggegrejet frem og tilbage, derfor har han nu inddraget et værksted til fast bryghus.

Bryggeriet kommer til at hedde Bryghuset Søgaard.

Besøg Skagen Bryggerlaug her


23. februar 2004

Labatt og Carlsberg skilles

Carlsbergs mærker i USA har levet et omskiftelig tilværelse, men nu vil Carlsberg selv til at holde styr på markedsføring, import og distribution.
Carlsberg Breweries og Labatt USA LLC er blevet enige om pr. 1. maj 2004 at afvikle deres aftale om import, distribution og markedsføring i USA.
- Carlsberg og Labatt har i flere år haft et positivt og gensidigt godt samarbejde," siger Simon Thorpe, adm. direktør for Labatt USA.
- I den periode er der imidlertid sket store ændringer på markedet for importeret øl, og derfor er begge selskaber enige om, at tiden er kommet, hvor det vil være rigtigt at skilles. Det giver Labatt USA mulighed for at koncentrere sig om sin portefølje af importeret øl og andre specialøl, og især om levering til restaurationssektoren, hvor Labatt USA er leverandør af 50% af den importerede fadøl, forklarer han.
Carlsberg USA planlægger at distribuere Carlsberg mærket, Carlsberg Elephant og Guld Tuborg samt sine to britiske mærker Tetley's og Double Diamond.


19. februar 2004

Carlsberg køber Carlsberg

Carlsberg A/S har indgået aftale om at købe Orkla ASAs 40 procent ejerandel i Carlsberg Breweries A/S for i alt ca. 14,8 mia. kroner. Efter gennemførelsen af købet ophører partnerskabet mellem Carlsberg A/S og Orkla ASA, og Carlsberg A/S ejer herefter hele aktiekapitalen i Carlsberg Breweries. Købet forventes gennemført senest medio marts 2004.
Købet er Carlsberg A/S' største enkeltinvestering til dato, og Carlsberg A/S forventer, at det vil skabe betydelige værdier for selskabets aktionærer og forbedre Carlsberg Gruppens struktur.
Købet sker kun tre år efter de to skandaviske koncerner slog deres bryggeriaktiviteter sammen.
Man kan forestille sig, at den nye "frihed" giver Carlsberg muligheder for at indgå i nye konstallationer, f.eks. med Scottish & Newcastle.


15. februar 2004

Ny nr. 1 i Tyskland

Fødevare giganten Øtker er blevet Tysklands største ølbrygger efter en overtagelse af bryggerikoncernen Brau und Brunnen.
Øtker forventer at overtage 61.7 procet af aktierne i Brau und Brunnen fra Hypo-Vereinsbank.
Overtagelsen gør Øtker til den største brygger i Tyskland. Øtker ejer allerede Raderberger Gruppen.
Øtker ejer nu ølmærkerne Berliner Pilsener, Brinkhoff, Oderland, Radeberger, Clausthaler, Schoefferhofer, Binding, Berliner Kindl, DAB og Ur-Krostitzer.


10. februar 2004

Værthusbryggeri i Aalborg

Alt tyder på, at der snart åbner et bryggeriværtshus i Aalborg.
En restauratør fra Nykøbing Mors er langt fremme med planerne. De omfatter ifølge rygter, at bryggeriet i Aalborg skal dele brygmester med et tilsvarende bryggeri i København.


10. februar 2004

Carlsberg køber bryggeri i Tibet

Carlsberg og Industrialiseringsfonden for Udviklingslandene (IFU) køber 50 procent af aktiekapitalen i Lhasa Brewery. Købet gør Carlsberg til markedsleder på Tibets stærkt voksende ølmarked. Lhasa Brewery er gældfrit, og med et nettoresultat på 30 mio. kr. og en omsætning på ca. 120 mio. kr. i 2003 er det et af de mest lønsomme bryggerier i regionen.
Den nuværende ejer af bryggeriet, Tibet Galaxy Science & Technology Development Co. Ltd., beholder de øvrige 50 procent af aktierne. Parterne har aftalt ikke at offentliggøre købsprisen, og købet skal i øvrigt godkendes af myndighederne.
Lhasa Brewery brygger og markedsfører to mærker, Lhasa Beer og Qingke Beer.
Lhasa Beer er absolut det største mærke. Qingke Beer er et relativt nyt mærke, der brygges på qingke, en særlig højlandsbyg, som stort set kun findes i Tibet.


3. februar 2004

Royal pilsner og dansk Heineken

Bryggerigruppen tager nu hul på anden halvdel af strategiplan V8. V8 NEXT skal øge gruppens markedsandel i Danmark for en række af hovedprodukterne og udvide samarbejdet med hollandske Heineken.
- Royal-mærket skal gøres stærkere. Det gøres ved at tilføje en Royal Pilsner, så der er to mærker af den milde lagertype (Royal Classic). Målet er, at de to mærker skal have en markedsandel på 10 procent i Danmark.
Samtidig begynder Bryggerigruppen selv at brygge Heineken.
En fortsat rationalisering af produktsortimentet og en ny depotstruktur er også i vente.
I Litauen relanceres Kanapilis.


31. januar 2004

Harboe imod høje priser

Direktøren for Harboe-bryggeriet i Skælskør kritiserer nu såvel politikerne som konkurrencemyndighederne for at opretholde et monopol og kunstigt høje priser på salg af øl og sodavand til restaurationsbranchen, fortæller Regionalen.
- Politikerne må have et godt forhold til monopoler siden de ikke gør noget ved sagen. Og konkurrencestyrelsen gør heller ikke noget ved det, siger Bernd Griese til Børsen efter at det er kommet frem at Carlsberg og Bryggerigruppen kører med præcist de samme priser på alt fra hvidtøl til vodkaprodukter.

Harboe har bevidst trukket sig ud af kampen om at sælge øl og vand til restaurationsbranchen, da bryggeriet i Skælskør nægter at udstede checks til restauratørerne for at komme ind på markedet, skriver Regionalen.

- Selvfølgelig kunne vi være med, hvis der var fair konkurrence. Men det er der ikke og derfor holder vi os væk, siger Bernd Griese.

Konkurrencestyrelsen har længe haft mistanke om prisfusk, men har endnu ikke haft ressourcer til at bevise, at der forelægger en ulovlig prisaftale mellem de markedets to største aktører.


30. januar 2004

Flaskepanten sættes ned

Som følge af den nedsatte emballageafgift fremlægger miljøminister Hans Christian Schmidt i dag et forslag om at nedsætte flaskepanten på almindelige flasker fra 1,50 kr. til 1 kr.
Ændringen i pantsatserne foreslås at træde i kraft torsdag den 12. februar 2004, skriver Miljøministeriet i en pressemeddelelse.

Pantsatserne foreslås nedsat på følgende måde:
* fra 1,50 kr. til 1,00 kr. for emballager ikke over 99 cl,
* fra 4,25 kr. til 3,00 kr. for emballager over 99 cl,
* fra 2,50 kr. til 1,50 kr. for plastemballager på 50 cl, og
* fra 4,25 kr. til 3,00 kr. for Dansk Standard ølflaske på 70 cl.


29. januar 2004

Pokal til Bryggerigruppen

I sportens verden handler det om at komme den lille smule foran og sejre, gevinsten er ofte en pokal.
Det samme gælder Bryggerigruppens tilbud til COOP Danmark. Bryggeriet tilbød en pris der var en lille smule bedre end rivalen Carlsberg og gevinsten var Pokal.
Fremover skal bryggerigruppen nemlig brygge Pokal pilsner og Pokal Classic for COOP Danmark, og den kendte Star Pilsner forsvinder af sortimentet i Brugsen og erstattes af mærket Odin.
Odin Bryggeriet lå tidligere i Viborg og blev opkøbt af Faxe, de lancerede Odin Pilsner, men tog den af markedet nogle år efter bryggeriet blev lukket.
Pokal og Star udgør tre til fem procent af det danske marked, hvilket samtidig betyder at Bryggerigruppen vinder en pæn markedsandel fra Carlsberg.

Om leverandørskiftet får betydning for Carlsbergs levering af Dansk Pilsner til Fakta melder historien intet om. Men Neptun produkterne hos Brugsen må også skifte navn og indhold, da de i dag også indeholder Carlsberg øl.


22. januar 2004

Iskold øl

En lastbil med øl sank gennem isen, da den skulle passere floden Irtysh nær den russiske by Omsk.
Efter tre uger lykkedes det for russiske militær tropper, i 27 graders frost, at bjerge de 10 ton øl fra floden.
Øllet har ikke taget skade, mener en talsmand fra Rosar Bryggeriet der har brygget det nu meget kolde øl.
Det er tanken at sælge øllet billigt.


20. januar 2004

Carlsberg køber tyske Holsten

Carlsberg Breweries har tilbudt at købe det tyske Holsten-Brauerei AG for en samlet pris på ? 1.065 mio. (7,9 mia. kr.)
Købet vil gøre Carlsberg Breweries til det førende bryggeri i Nordtyskland. Hamborg bliver det fremtidige hovedkontor for Carlsberg Breweries' tyske aktiviteter.
Det er planen af sælge mineralvandselskaber og bryggerierne König-Brauerei in Duisburg og Licher Privatbrauerei i Lich til Bitburger Gruppen.
Carlsberg har tidligere nægtet at de var interesseret i Holsten bryggeriet, men nu opfattes det som en strategisk investering på Europas største ølmarked.


10. januar 2004

Carlsberg trængt på hjemmemarkedet

Carlsbergs dominerende position på det danske marked er svækket. Flere af landets store detailhandelskæder melder om et stærkt stigende salg af især udenlandsk øl, og også de hjemlige bryggerier vinder markedsandele, skriver Børsen.

Børsen venter i den sammenhæng, at den nært forestående offentliggørelse af Carlsbergs regnskab vil vise en faldende omsætning i Danmark.


4. januar 2004

Ølentusiaster stemmer om Årets Ølnyhed

Danske Ølentusiasters godt 8000 medlemmer kan i denne måned stemme om, hvilken øl der skal kåres til Årets Ølnyhed for 2003.

I år er der 60 deltagende øl fra 18 bryggerier. Antallet af øl er rekord stort og kan i høj grad tilskrives, at der i årets løb er kommet fire nye bryggerier, samt at værthusbryggerierne brygger månedens øl.

Vinderen af årets afstemning offentliggøres på Danske Ølentusiasters generalforsamling 6. marts.