Dansk Samling Etiket-forklaring Samlerøl prisliste Øllink

Samling hele verden

Faq Mail Forsiden
Ølsmagning Nyheder Leksikon om øl  

Nyheder om øl og bryggerier

Hvis du kender en nyhed om øl eller bryggerier - mail den til mig, så vil jeg sætte den på.

Nye øl på det danske marked, og variationer af tidligere øl kan se her Nye øl

Mail til webmaster
 

9. december 2009

Thomas Eje er kunstneren bag den nye etiket til Wiibroe Årgangsøl 2010Wiibroe Årgangsøl 2010

Thomas Ejes maleri udkommer i mere end 4 millioner eksemplarer, når Wiibroe Årgangsøl 2010 efter nytår kommer i handlen. 

Maleriet bag etiketten har været undervejs i tre år. Thomas Eje forklarer,at det er "Inkafolkets fantastiske måde at integrere natursten i deres murværk, og derved få noget organisk ud af en konstruktion af sten," som har inspireret ham til maleriet. Thomas Eje fortæller desuden, at han betragter det som en stor anerkendelse og et personlig kompliment at blive etiketkunstner for Wiibroe

Som noget helt nyt bliver der i 2010 også solgt en 50 cl. Wiibroe Årgangsøl på dåse, der ligeledes prydes af Ejes farverige maleri.

 


2. december 2009

Carlsberg samler deres engelske produktion i Northampton

For at effektiviserer Carlsbergs produktion i England, har koncernen besluttet at samle produktion på bryggeriet i Northampton.

Det er dog nødvendigt at udvide Northampton Bryggeriet for at få plads til hele produktionen.

Investerngen vil øge kapaciteten fra 4,5 til 6 mio. hl per år.


29. november 2009

Verdens stærkeste "øl"

Det skotske bryggeri BrewDog har lanceret hvad de kalder verdens stærkeste øl på 32 procent. Der er dog ikke tale om en helt traditionel øl. BrewDog kalder øllen Tactical Nuclear Penguin, hvilket hentyder lidt til produktionen af produktet.

Øllen begyndte som en 10 procent imperial stout 18 måneder før. Den lagrede først i otte måneder på Isle of Arran whisky fade og siden otte måneder i Islay cask. På den måde er det bryggeriets første dobbel cask modnede øl. Den sidste del af processen foregik ved minus 20 grader. I et ishus på en lokal isfabrik blev den lagret 21 dage ved pingvin-temperaturer. I den periode blev der foretaget en frysedestillering, hvor vandet blev sorteret fra som is, og den resterende væske opnåede 32 procent alkohol.

Der er lavet 500 flasker af den stærke "øl". 250 af dem sælges for 35 pund, og resten sælges for 250 pund. De sidstnævnte for dog hæftet en BrewDog aktie på sig. Pengene vil BrewDog bruge til at bygge et nyt klimavenligt bryggeri i Aberdeen.


26. november 2009

Ikke flere sneøl til grønlænderne

Grønlænderne må sandsynligvis vælge andre juleøl end Tuborg Julebryg, når højtiden skal fejres. Ifølge sermitsiaq.gl er den populære juleøl ved at være udsolgt, og der kommer ikke flere forsyninger af snebajere.

– Vi har igennem de sidste par oplevet at vores produktion af Tuborg Julebryg var blevet for stor til efterspørgselen, hvilket har betydet at vi har måtte destruere en større mængde grundet udløbsdato. Det problem forsøgte vi i år at løse ved at producere en mindre mængde, så vi både kunne tilgodese det grønlandske marked samt undgå den store mængde som vi tidligere destruerede, siger sales manager i Carlsberg Lars Stage Knudsen til sermitsiaq.gl.


26. november 2009

Øl Laug stiftet i Folketinget

I går onsdag, 25. november, blev Folketingets Øl Laug (FØL) stiftet på et møde i Snapstinget med sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) som dirigent, skrifer Altinget.dk.

Folketingets Øl Laug har til formål "at fremme kendskabet til og nydelsen af øl af høj kvalitet med særlig vægt på specialøl, der er brygget inden for Kongerigets grænser." Desuden vil lauget, der fra starten har 45 medlemmer, søge at skabe rammer for et godt og muntert socialt samvær mellem laugets medlemmer på tværs af partiskel. 

- Jeg glæder mig over, at vi med stiftelsen af dette laug styrker det selskabelige og kammeratlige samvær mellem Folketingets medlemmer på tværs af partiskellene, og at der fra starten er så stor opbakning til dette initiativ, siger laugets nyvalgte oldermand, Kristian Pihl Lorentzen. 


24. november 2009

Bestyrelsesmedlemmer forlader Holbæk Bryghus

De tre eksterne bestyrelsesmedlemmer i Holbæk Bryghus går i utide. Formanden konkluderer, at det ikke er muligt at drive bryghuset forretningsmæssigt. Det skriver Nordvestnyt.dk.
Nyhedsmediet vurderer, at Holbæk Bryghus synes at være ude i en kamp for at overleve.

Formanden for bestyrelsen, Sven Wolff-Jacobsen, Hørby, har trukket sig med den begrundelse, at det ikke er muligt at drive bryghuset forretningsmæssigt med frivillig arbejdskraft. Han og to andre medlemmer blev i foråret som de første uden for ejerkredsen valgt ind i Holbæk Bryghus' bestyrelse, men også de to andre forlader straks bestyrelsen. Holbæk Bryghus ser ud til at køre videre, men den reducerede bestyrelse ønsker overhovedet ikke at udtale sig om fremtidsplanerne.

Holbæk Bryghus har haft stor udskiftning blandt bestyrelsesmedlemmerne. I løbet af bryghusets fem års levetid har der været syv bestyrelsformænd, og nu skal der findes nummer otte.


5. november 2009

Carlsberg Elephant Beer fejrer 50 års jubilæum

9. november 2009 kan Carlsberg Elephant Beer fejre sit 50 års jubilæum. Det begyndte en råkold morgen i 1959, da de første vogne med Carlsberg Elephant Beer rullede ud fra bryggeriet på Valby bakke. Snart spredte de sig i det københavnske gadebillede og fik ganske sikkert mere end én ungersvend til at vende sig på sin Long John cykel. For på bagsiden af vognene, både de motoriserede og de hestetrukne, hang en lille turkisblå elefant. Omgivet af en dejlig varm og tæt jungle, erklærede den sig som charmant, elegant og elefant.
I 1955 var Carlsberg begyndt at eksportere Export Lager Beer til en række lande. På etiketten havde man som motiv valgt Elefantporten fra Ny Carlsberg Vej, der måske er Carlsberg mest kendte bygningsværk og kendt vidt omkring i verden. Det resulterede i, at øllen snart blev kendt som Elephant Beer på flere markeder, hvilket ultimativt inspirerede til, at man lancerede en ny øl baseret på opskriften af Special Brew og Export Lager Beer, der officielt fik navnet Carlsberg Elephant Beer.
Carlsberg Elephant Beer brygges stadig i Danmark og eksporteres til bl.a.
Island, New Zealand og Belgien. På enkelte markeder er øllen så populær, at den brygges på stedet efter original opskrift.


25. oktober 2009

Bøllingsø Bryghus har fået ny brygmester – fra Baggaardsbryggeriet

Bøllingsø Bryghus har ansat Martin Schau som brygmester. Martin Schau er diplomuddannet brygmester fra Den skandinaviske Bryggerhøjskole på Gl. Carlsberg i Valby, og har de sidste fem år været stifter af og brygmester på Baggaardsbryggeriet i Holstebro.
Baggaardsbryggeriet lukkede i marts i år.
Martin Schau er velkendt i den danske mikrobryggeri-verden og har blandt andet været konsulent for Nibe, Ribe og Kerteminde bryghuse.
Martin Schau begynder sit arbejde på Bøllingsø Bryghus tirsdag den 27. oktober, hvor han i samarbejde med afgående brygmester Ken Thøgersen vil sætte det næste bryg over.
Ken Thøgersen har ønsket at fratræde som brygmester, fordi han har for stort arbejdspres i sin virksomhed, Hjemmebryggeren.


22. oktober 2009

Baggårdsbryggeriet "genopstår"

Martin Schau fra Baggaardsbryggeriet i Holstebro hjalp i 2007 med opstarten af Nibe Bryghus. Dette efterår vendte han tilbage for at hjælpe med at overføre første bryg fra det lukkede Holstebro-bryggeri til bryganlægget i Nibe.

Det var den populære julebryg Julefabel, en porter med en smag af gourmetkaffe og kanel. Det er tanken, at de mest populære bryg fra Baggardsbryggeriet, såsom Drunken Sailor, Black Celebration og Indian Summer efterhånden skal se dagens lys igen, nu blot brygget i Nibe.

De pågældende bryg markedsføres i Holstebro området af Martin Schau.
I det nordlige jylland distribueres Julefabel sammen med Rudolf julebryg, dels af Ølbilen dels af byggeriet selv.


20. oktober 2009

Håber på byggestart i Hobro inden jul

Planerne om et bryggeri i Hobro har stået på længe. Nu forlyder det endnu en gang, at der snart kommer skred i sagerne.

Økonomien som sådan er i det store og hele på plads, der har været holdt licitation, og den sidste hurdle er ret beset de aftaler, der skal forhandles endeligt på plads mellem Bie-fonden, der skal stå for selve byggeriet, og Bies Bryghus ApS., som fremadrettet får ansvaret for ølbrygningen som sådan og de aktiviteter, der skal puttes ind i huset, skriver Nordjyske.

- Det er korrekt, at projektet har været ufattelig længe på vej, men med risiko for, at jeg må æde mine ord i mig igen, tror jeg på, at spaden sættes i jorden inden jul, og at der efter en byggeperiode på fire måneder vil kunne brygges Bie Øl senest til maj, siger erhvervschef Torben Ladefoged, Hobro.

Projektet er reduceret, således at man drosler ned med det elektroniske i det oplevelsescenter, der i det oprindelige projekt var vægtet meget.

- Nu holder vi os alene til det autentiske, hvad angår bryggerimuseet som sådan. Det vil sige, at folk får mulighed for at kikke inden for os se på maskiner, interiør m, v. fra den gang, bryggeriet eksisterede, siger Torben Ladefoged.

Det er endnu uafklaret hvorfra bryganlægget købes. Der satses på at anskaffe et brugt. Samtidig er der heller ikke sat navn på den daglige leder af Bies Bryghus, som bryggeriet skal hedde.


15. oktober 2009

Anheuser InBev forlader Midteuropa

I jagten på penge har verdens største bryggerigruppe Anheuser InBev solgt alle sine operationer i Midteuropa til investeringsselskabet CVC Capital Partners. Salget omfatter bryggerier i Bosnia-Herzegovina, Bulgarien, Kroatien, Tjekkiet, Ungarn, Montenegro, Romenien, Serbien og Slovakiet.

CVC køber virksomhederne for i alt 2,23 mio. dollar.

Det nye selskabs vigtigste mærke bliver Staropramen, og det bliver der også gjort opmærksom på i navnet som bliver StarBev.

Det tyder lidt på, at Anheuser InBev kun gør det for at skaffe penge på kort sigt. Med i salget er nemlig også en aftale om, at hvis CVC beslutter at ville sælge, så skal StarBev først tilbydes til Anheuser InBev.


13. oktober 2009

Haandbryggeriet i Gjøl lukker

Martin Rantzau, Haandbryggeriet, har lukket sit bryggeri fra dags dato. Baggrunden for lukningen beskriver han som "personlige årsager".

- Siden bryggeriets udflytning til Gjøl i 2007, er arbejdsbyrden steget støt i takt med efterspørgslen. Allerede i efteråret 2008, måtte jeg tage den konsekvens at lukke web-shoppen for at frigive mere tid til bryggeriet. Siden da har det været bryggeriet og dermed øllet der har været i fokus, med det resultat at afsætningen her i 2009 har vist, at bryggeriet er bæredygtigt. forklarer Martin Rantzau.

Arbejdspresset er af den grund ikke blevet mindre. Han har arbejdet mange timer hver dag. Derfor har han nu besluttet at lukke.

Det sker "Mens helbredet stadig er på min side", som han udtrykker det.

Lukningen omfatter også Martin Rantzaus forretning med salg af malt og andet udstyr til andre bryggere.


28. september 2009

Storopkøb i bryggeribranchen er ikke slut

Konsolideringen i bryggeribranchen er langt fra slut. De fire store internationale bryggerigrupper, Anheuser-Busch InBev, SABMiller, Heineken og Carlsberg, vil stadig foretage masser af opkøb i de kommende år, skriver Børsen.dk og refererer bryggerianalytiker i ING, Gerard Rijk og Bloomberg News.

Carlsberg og de tre andre store, som allerede sidder på ca. 60 pct. af verdens ølproduktion, vil opkøbe attraktive, mindre producenter, svarende til omkring 20 pct. af markedet for en samlet pris i spændet 50-66 mia. euro, vurderer Gerard Rijk.

De mest sandsynlige opkøbsmål skulle ifølge Gerdard Rikj være australske Fosters Group, mexicanske Grupo Modelo, som står bag Coruna, tyrkiske Efes og kinesiske Beijing Yanjing Beer Group.

De resterende 20 pct. af verdensmarkedet ses ikke som attraktive, da det er svage og svagt profitable kinesiske og tyske selskaber, samt japanske bryggerier der slås med en negativ befolkningsudvikling.


23. september 2009

Guinness fejrer 250 års jubilæum med en verdensomspændende fest

Den 24. september 2009 markerer en helt særlig årsdag for Guinness. På netop denne dato i året 1759 underskrev Arthur Guinness den oprindelige lejekontrakt på hele 9.000 års løbetid for bryggeriet St. James’s Gate i Dublin, hvor den første Guinness-øl blev brygget. Den 24. september holdes en verdensomspændende fest for at fejre denne begivenhed. Langt de fleste irske pubber over hele verden deltager i festlighederne, som starter præcist kl. 17.59 lokal tid (i hvert land).

I Dublin vil kunstnere som Sir Tom Jones, Natalie Imbruglia, Kelly Rowland og Suga-babes optræde. Der sendes direkte fra fejringen af Arthur’s Day i Irland, Storbritannien, USA og Afrika til hele verden via forskellige tv-kanaler, bl.a. SKY.


16. september 2009

Danskerne er stolte af LURPAK og Carlsberg

De to klassiske danske mærker LURPAK og Carlsberg topper listen over de fødevaremærker, som vi er mest stolte af i Danmark. Det viser en ny undersøgelse foretaget af analysebureauet Userneeds. Brandingekspert forklarer danskernes stolthed med, at de to mærker i særlig grad repræsenterer ærkedansk tradition og kulturhistorie.

Danmark er storeksportør af fødevarer. Gennem årtier har danske fødevareproducenter opbygget et stort antal brands, som forbrugerne møder i butikker verden over — og som de i vid udstrækning forbinder med høj kvalitet og god smag. På vegne af Arla Foods har analysebureauet Userneeds undersøgt, hvordan vi i Danmark selv vurderer en række af de mest kendte danske fødevaremærker.

Resultatet viser, at Carlsberg og LURPAK skiller sig ud som de to fødevaremærker, som Danmark kan være mest stolt af. De får opbakning fra henholdsvis 59 procent og 55 procent af de adspurgte i undersøgelsen. Også Anthon Berg står højt på listen med tilslutning fra 46 procent af danskerne. Dernæst er der et stort spring ned til undersøgelsens øvrige fødevaremærker, der opnår fra 19 procent og nedefter.

Det var muligt at afgive op til tre svar. Derfor er den samlede procentsats på over 100.


15. september 2009

Forsøg på at genoplive Stevns Bryghus

En gruppe lokale erhvervsfolk på Stevns arbejder for at gang i Stevns Bryghus igen.

Mandag den 21. september holder de en stiftende generalforsamling i Stevns Bryghus ApS.

Brygger Kim Vaabengaard skal fortsat stå for brygningen, og så skal der kigges på distributionen.


14. september 2009

Harboe laver klimavenlig øl

Harboes Bryggeri præsenterer i dag en klimavenlig øl. Det sker på verdens største bryggerimesse Drinctec i Tyskland.

Øllen kaldes Clim8 Beer er brygget i samarbejde med Novozymes. Øllen er baseret på en ny teknologi, der gør det muligt at spare et energikrævende led i den samlede brygningsproces.

Den traditionelle ølbrygning i dag er baseret på malt (spiret og tørret byg), der gennemgår en proces, hvor kornets egne enzymer aktiveres med henblik på at omdanne stivelsen i kornet til sukker. Dette er essentielt for den senere brygnings- og gæringsproces. Den nye enzymløsning har de samme tekniske egenskaber som maltens enzymer og kan derfor gå direkte ind i den rene byg og transformere stivelsen til sukkerarter. Dermed er maltningsprocessen ikke nødvendig, og derfor kan der skæres et energikrævende led væk i den samlede proces, hvilket resulterer i en samlet reduktion af Co2-forbruget på over otte procent.

Clim8 Beer kommer i handlen hos Coop i Danmark til oktober.


10. september 2009

Danish Beerhouse stopper med at sælge øl

Danish Beerhouse i Holstebro har besluttet at lukke. Importøren og distributøren har valgt at stoppe fordi deres største leverandører, Great Divide har hævet priserne kraftigt.

The Beer Company i Esbjerg overtager og distribuerer samtlige af Beerhouses aftaler og aktiviteter.


8. september 2009

Jelling Bryggeri udvider aktiekapitalen

Første spadestik til Byens Hus i Jelling er taget, det blev samtidig startskuddet til, at en ny portion aktier til Jelling Bryggeri blev sat til salg.
Aktiekapitalen skal udvides fra 700.000 kr. med op til 2.400.000 kr., så der i alt bliver 4-500 flere aktionærer i bryggeriet. Ca. 240 personer og firmaer har i første omgang købt en tegningsret til en aktie, og de kan nu blive aktionærer.
Der sælges aktier i to måneder, altså indtil d. 31. oktober, med mindre alle aktier er solgt inden da.

Jelling Bryggeri vil med den nye aktiekapital have eget bryganlæg. Hidtil har bryggeriets øl været brygget hos andre bryggerier. Men planen er, at eget brygget øl skal kunne skænkes om et års tid.


25. august 2009

Dåseøl overhaler flaskeøl

Danskerne har slået sig på dåseøl, skriver JyllandsPosten.

Ifølge avisen bliver øl på flaske i stor stil fortrængt fra hylderne af de praktiske dåser, der både er lettere og klirrer mindre.

Væksten for øl på dåser er så voldsom, at det overrasker både butikkerne og producenterne.

Dåseøl er nemlig dyrere end flaskeøl, og efter den økonomiske nedtur er forbrugerne blevet langt mere prisbevidste.

Hos Coop Danmark udgør dåserne nu 45 pct. af det samlede salg, mens andelen for et år siden var 34 pct.

Allerede næste år venter koncernen at sælge flere øl på dåse end på flaske. For tre-fire år siden var salget af dåser stort set nul.

- Det er gået meget hurtigere, end vi havde regnet med. Efterspørgslen er så stor, at vi har svært ved at følge med, da vores produktionsapparat er indstillet til flasker, siger Jens Bekke, pressechef i Carlsberg til JyllandsPosten.

Han oplyser samtidig, at selskabets bryggeri i Hamborg i perioder må træde til og brygge øl til salg i grænsebutikkerne.


24. august 2009

Mikrobryggerier danner innovationskonsortium

Fire danske mikrobryggerier og en række virksomheder der er tilknyttet bryggeribranchen vil styrke det danske øls smags- og hygiejniske stabilitet via etableringen af et nyt innovationskonsortium.

Konsortiet vil fokusere arbejdet omkring smag, stabilitet og ikke mindst de mikrobiologiske forudsætninger for hygiejnisk produktion. Dermed vil konsortiet fremtidssikre den enestående position dansk mikrobryg har i dag til gavn for bryggerierne og deres råvare- og teknologileverandører. Projektet støttes med 12 mio. kr. innovationsmidler fra Rådet for Teknologi og Innovation (RTI), der udtaler:

”Vi har valgt at støtte innovationskonsortiet Dansk Mikrobryg, idet konsortiet har sat som mål, at muliggøre bevarelse og konsolidering af den position de danske mikrobryggerier har opnået i løbet af de seneste år. Det er rådets vurdering, at konsortiet har potentiale til at yde et betragteligt bidrag til ølmarkedet og på sigt i relation til oplevelsesøkonomien og turismeerhvervet”.

Partnere fra alle leddene i kæden fra forskning til leverandører af råvarer og teknologi samt producenter står bag innovationskonsortiet ”Dansk Mikrobryg – Produktinnovation og Kvalitet” – der i daglig tale omtaler sig selv som ”Kvalitetsbryg”.

I projektet vil der være fokus på at understøtte de små bryggerier og branchens råvare- og teknologilevarandører med viden og værktøjer inden for især to væsentlige områder:

1) Hvorledes nye ingredienser kan tilsættes øl, så øllet ikke alene får særegen genkendelighed, men også opnår smagsstabilitet og holdbarhed.

2) Den effektive mikrobielt orienterede hygiejniske tilgang, og en effektiv styring, som kan medvirke til en konsistent høj kvalitet af produktet. Udfordringen på disse felter består i, at mikrobryggeriernes øl ofte er helt nyskabende med hensyn til ingredienser og processer, samt at ressourcerne til kontrol og analyser er meget begrænsede.

I forbindelse med konsolidering af markedet for specialøl er det vigtigt, at de små bryggerier får en mere vidensbaseret tilgang til både produktion og produktudvikling.

- Vi vil bevare vores position, og videreføre den ølkultur specialøl har skabt med smagsoplevelse i højsædet. Med etablering af et så stærkt konsortium, og med fokus på erhvervets væsentligste udfordringer vil dette projekt uden tvivl få væsentlig betydning for dette, og forhåbentlig være stærkt medvirkende til at sikre mikrobryggeriernes fremtid, siger Anders Kissmeyer, Nørrebro Bryghus, der er en deltagerne i konsortiet.

De øvrige deltagere er Grauballegaard/Iisgård, Nordic Seed, Weyermann Speciality Malting Company, Einar Willumsen, Holvrieka Danmark, Sinus Automation, Bactoforce International, Thisted Bryghus, Indslev Bryghus og Bryggeriet Skands.


19. august 2009

Formand forlader Indslev

Formanden for Indslev Bryggeri på Fyn har forladt bestyrelsen i utide, skriver Børsen.

Morten Espelund Pedersen forklarer brudet med samarbejdsvanskeligheder.

Bryggeriet havde i 2008 en salgsfremgang på 25 procent, men resultatet blev et underskud på 1,6 mio. kr.

Indslev Bryggeri har nu en negativ egenkapital på 800.000 kr.

3. august 2009

Tror på Carlsberg

Trods hårde tider i hele verden, så er finansanalytikernes tro på Carlsberg stadig stor. Carlsberg offentliggør halvårsregnskab onsdag morgen, og forventningerne til et godt regnskab er gode. Jyske Bank TV har lavet et længere indslag om, hvordan de opfatter bryggeriets situation på markedet.

Se tv-indslaget her:

 


23. juli 2009

Mere end syv pubber lukker om dagen i England

Problemerne for de engelske pubber fortsætter. I første halvdel af 2009 er 52 pubber lukket hver uge i England. Tallet for andet halvår af 2008 var 39.

Det tyder på, at pubber i mindre samfund er hårdest ramt, vurderer British Beer and pub association. Samtidig ser lukningsfrekvensen meget forskellig ud, for de pubber der hovedsagelig satser på mad og dem som satser på drikkevarer. Blandt dem som satser på mad lukker blot en om ugen, mod 51 om ugen for dem som satser mest på drikkevarer.

I løbet af de sidste tre år er 5134 pubber lukket i England, der er dog stadig 53466 tilbage.


23. juli 2009

Fuglsang overvejer at blive mindre

Efter endnu et underskud på bryggeridelen hos Fuglsang i Haderslev, så overvejer direktør Kim Fuglsang at lade bryggeriet blive mindre og hovedsagelig koncentrere sig om regionalområdet, skriver dagbladet Børsen.

Fuglsang fik et underskud på 2,9 mio. kr. på bryggeriet for 2008. Heldigvis går det stadig godt for maltfabrikken Sophus Fuglsang, der nåede et overskud på 44,7 mio. kr. Det er dog også væsentlig mindre end i 2007, hvor overskuddet lød på 58,3 mio. kr.


21. juli 2009

To bryggerier lukket i Østdanmark

Forleden måtte Stevns Bryghus dreje nøglen og nu er turen kommet til Eastcoast Brewing ved Haslev. Sidstnævnte giver dog ikke dårlig økonomi skylden for lukningen, men derimod manglende tid og mangel på indfriede ambitioner.

Stevns Bryghus vil forsøge at lade deres to bedst solgte øl blive på markedet, ved at få dem brygget et andet sted. Eastcoast Brewing har helt opgivet og har sat deres brygudstyr til salg.


30. juni 2009

Underskud hos Vendia

Bryggeriet Vendia i Hjørring er kommet ud af 2008 med et underskud på 1,2 mio. kroner.

Bestyrelsesformand Henning Pedersen vurderer, at underskuddet hovedsagelig skyldes for lille salg af bryggeriets øl. Restauranten tegner sig for syv ud af firmaets otte millioner kroners omsætning.

En løsning vurderes at være egen tapning af øl, og på mindre flasker. Hidtil har flaskerne indeholdet 66 cl. I fremtiden skal de kun indeholde 50 cl, som hovedparten af landets øvrige specialøl.

Bryggeriet har hidtil haft et samarbejde med Gourmetbryggeriet om tapning. Det samarbejde forventer Vendia nu stopper, efter at Harboes Bryggeri har overtaget Gourmetbryggeret. Derfor vil Vendia investere 100.000 kroner i eget håndtapperi.


30. juni 2009

Indslev nomineret

Indslev Bryggeri er endnu en gang blevet nomineret til en pris for bryggeriets visuelle identitet og etiketdesign. Denne gang er det den tyske designpris: ”Designpreis Deutchland 2010”.
Den officielle beskrivelse af prisen er følgende:
”Den Tyske Stats Designpris er den højeste officielle designpris som uddeles i Tyskland. Den bliver overrakt af Ministeren for Økonomi og Teknologi, og bliver organiseret af det Tyske Design Råd.
Det er ikke muligt at tilmelde sig prisen af egen kraft, men deltagerne nomineres af Ministeriet for Økonomi og Teknologi eller fra anden officiel tysk hånd. Ligeledes må deltagende produkter have vundet en anden pris, enten nationalt eller internationalt. Derfor kaldes prisen også for Prisernes Pris.

I 2010 vil prisen blive tildelt 25 eksempler på enestående kommunikationsdesign, samt 25 eksempler på enestående produktdesign.”
- Det er en meget stor ære, og en stor overraskelse for os at blive nomineret til denne pris. Eftersom man jo ikke selv kan tilmelde sig prisen, kom det naturligvis som en stor overraskelse da vi modtog brevet med invitationen fra det Tyske Økonomi- og Teknologiministerium. Prisen uddeles først til februar næste år, så indtil da må vi væbne os med tålmodighed, men blot det at være nomineret føler vi er en anerkendelse i sig selv, siger direktør Anders Busse Rasmussen, Indslev Bryggeri.
Prisen uddeles ved en ceremoni den 12. februar 2010, men de nominerede har ret til, at markedsføre sig som nominerede indtil da.


26. juni 2009

Fanø Bryghus genåbner

Endnu et bryghus er på vej til at genåbne efter en konkurs. Denne gang er det Fanø Bryghus. Åbningen vil ske så snart de lokale myndighederne giver tilladelse til fortsat drift, efter at bryghuset har været under konkursbehandling siden 23. december 2008.

Det nye selskab, der skal drive Fanø Bryghus, vil blive ledet af Nørrebro Bryghus. Men det lille ø-bryghus rykker ikke til stenbroen. Lokal forankring skal være nøgleordet som skal sikre driften af bryghuset, når det genåbner.

Ledelsen af selskabet vil være lokal, da Claus Winther, bosat på Fanø, vil være daglig driftsleder af Fanø Bryghus. Claus Winther var ansvarlig for ledelsen i de sidste måneder af det tidligere selskabs levetid, og kender derfor meget til selskabet og dets kunder.

Bestyrelsesformand i Nørrebro Bryghus, Frederik Heegaard, ser frem til at følge udviklingen på Fanø Bryghus.

- Vi fik muligheden for at videreføre en virksomhed, som vi tror, har et godt potentiale, dels ved sin aktive tilstedeværelse og salg på Fanø, men også igennem salg af Fanø Bryghus’ produkter på nationalt plan. Vi ser nogle gode synergimuligheder såvel produktionsmæssigt som salgsmæssigt, siger Frederik Heegaard.

- Det er vigtig at selskabet i størst mulige omfang forankres på Fanø, og hvor det er muligt, også finder sine samarbejdspartnere på øen. Det er netop bryghusets beliggenhed på Fanø, i Vadehavet/Vesterhavet, der er en væsentlig del af historien om Fanø Bryghus, og dermed det varemærke, der er etableret, og som skal styrkes yderligere. Vi vil naturligvis støtte Fanø Bryghus med vort knowhow på bryggeriområdet og salgs-/markedsføring, og håber derved at kunne medvirke til en spændende, lokalt forankret udvikling for selskabets produkter, siger Hans Henrik Gram, Adm. Direktør i Nørrebro Bryghus.

Øverste kvalitets- og bryggeriansvarlig for bryghuset vil være Nørrebro Bryghus’ brygmester Anders Brinch Kissmeyer, der på mødrene side har rødder i Sønderho på Fanø. Der vil dog blive ansat en brygger til dagligt at forestå brygningen på Fanø Bryghus og driften af selve bryggeriet.

På selve bryghuset, der vil fortsætte under navnet Fanø Bryghus, vil der stadig blive drevet en café/bar. Selskabet oplyser at der desværre vil gå seks til otte uger, før Fanø Bryghus’ eget øl igen vil være på gaden. Indtil da vil Nørrebro Bryghus levere øl til salg fra Fanø Bryghus.


23. juni 2009

Raasted Bryghus brygger igen

I en tid hvor finanskrise, bankpakker og konkurser fylder mediebilledet, stikker en lille solstrålehistorie alligevel sit glade ansigt frem.

Raasted Bryghus, der gik konkurs i begyndelsen af maj, sender nu igen øl på markedet, og allerede i slutningen af juli er der øl på gaden fra det bryggeriet.

Finanskrisen og store finansielle omkostninger var medvirkende årsager til, at Raasted Bryghus ApS måtte smide håndklædet i ringen. Nu har en gruppe – overvejende lokale – erhvervsfolk støttet op om bryghuset, og gjort det muligt at drive selskabet videre.

- I fællesskab er strategien lagt, og vi tør godt love, at vores udsalgspriser får et dyk, men måske endnu vigtigere er, at den høje kvalitet og det gode bryg bevares, så Raasted Bryghus igen bliver leverandør af øl-oplevelser i verdensklasse, siger Martin Jensen, der fortsat skal stå for brygningen på bryghuset.

- Efterspørgslen på specialøl er stadig stor, og vi ser en lys fremtid for bryghuset. Raasted Bryghus vil værne om de værdier og holdninger til øllet og verden omkring os der har bragt Raasted’s gode øl på manges læber – og i manges glas, lover Martin Jensen.


20. juni 2009

100 året for pH-skalaen

I disse dage markeres 100 året for en banebrydende opdagelse på Carlsberg Laboratorium i København, som har gjort, at forbrugere har fået bedre produkter og bedre sikkerhed - den såkaldte pH-skala.
Skalaen anvendes inden for videnskab og levnedsmidler og er med til at sikre produktets kvalitet samt forbrugernes sikkerhed. For moderne bryggeriteknik var opfindelsen af pH-konceptet banebrydende. Ved at måle pH værdien under ølproduktionen kan man kontrollere, om gæringen er forløbet normalt og i den sidste ende sikre, at ølproduktionen er i orden. Desuden har pH-værdien indflydelse på øllets holdbarhed.

pH værdien er også af afgørende betydning bl.a. i produktionen af insulin. For landbruget er jordens pH yderst vigtig for at bestemme kvaliteten af den jord, afgrøden dyrkes i, og ved bagning har det vist sig, at når man tilføjer syre til dejen, har det en gavnlig indflydelse på det færdige brød, for blot at nævne et par eksempler.
Lederen af Carlsberg Laboratoriums kemiske afdeling, Professor S.P.L. Sørensen definerede i 1909 pH skalaen under sin banebrydende forskning i proteiner, aminosyrer og enzymer - grundlaget for nutidens proteinkemi. Opdagelsen resulterede i et revolutionerende redskab til at måle, om noget er surt eller basisk.

Professor Jens Ø Duus, chef for Carlsberg Laboratorium, siger om betydningen af S.P.L Sørensens forskning: "S.P.L. Sørensen var i stand til systematisk at skabe et helt nyt koncept med den nøjagtige definition af pH skalaen, som i dag giver os mulighed for at producere et kvalitetsprodukt. For Carlsbergs grundlægger J.C. Jacobsen var det vigtigt, at man kunne være stolt af det, man laver, og at man kunne konkurrere på en åben måde. Han mente, at samfundet kun bliver klogere og rigere, hvis vi udveksler information, en grundlæggende tanke som den dag i dag er afspejlet i måden, som Carlsberg driver forretning på. I forlængelse af denne tanke blev pH konceptet frit givet til videnskaben og kan nu anvendes over hele verden.", siger professor Jens Ø Duus.

100 året for pH markeres bl.a. på Carlsberg Laboratorium og i september ved den internationale kongres "The Centenary" hos Italiensk Kemisk Forening (Italian Chemical Society).

Læs hele pressemeddelelsen her


17. juni 2009

Stout og fransk landøl fra Klosterbryggeriet

Der har næppe været brygget stout på Øm Kloster, men Klosterbryggeriet, der knytter sig til klostret nær Skanderborg, ønsker at ramme de danske ølentusiasters smag og har valgt at lave en rigtig sort stout med lakridsrod. Kloster Stout, som øllen kaldes, sendes på markedet sammen med en Dubbel Ale, i belgisk stil, og en Biere de Garde i fransk stil. Sidstnævnte er tilsat kamilleblomst, citron og orangeskal.

Klosterbryggeriet har denne gang fået deres øl lavet på Ørbæk Bryggeri. Årsagen siges at være, at Indslev Bryghus ikke længere har kapacitet til at brygge Klosterøl. Sidste år nåede Klosterbryggeriet en produktion på 100.000 liter.


14. juni 2009

To nye øl fra Odder Bryghus' ølværksted

Odder Bryghus har lavet to eksperimentaløl og sendt dem markedet under navnet
Ølværkstedet. De to øl hedder ”Kakaobønnen” og ”Strong Old Bird”.
Kakaobønnen er laver i samarbejde med håndbryggerene Michael Alhof og Lene Richter, som kalder sig ”Humleland”.

- De er meget kreative. Jeg smagte to varianter af en øl de havde lavet – en stout med kaffe, kakaobønner og vanilje. Jeg havde selv tænkt på at lave en stout med kakao i og syntes så godt om deres øl, at jeg foreslog, at vi skulle lave en version sammen i Odder Bryghus. Det var de med på. Resultatet blev Kakaobønnen – en havre-stout med kaffe, kakaobønner og vanilje. Der er lavet 800 flasker og den bliver nok ikke lavet igen, for det var en lang og bøvlet proces – og så var den usædvanlig dyr at lave, forklarer Frank Lund, Odder Bryghus.
Strong Old Bird er en tysk altbier-type. Ved sidste års European Beer Festival i København havde Odder Bryghus en stand, hvor Frank Lunds bror hjalp til med udskænkning af smagsprøver. Han medbragte også en af sine egne øl, som blev en stor succes. Brødrene enedes om at lave den i stor skala. Navnet blev ”Strong Old Bird”.


11. juni 2009

Speciel øl til blinde

I år er det 200 år siden franskmanden Louis Braille blev født. Han opfandt blindskriften, den fødselsdag vil Midtfyns Bryghus gerne markere. Bryghuset har derfor, i samarbejde med Dansk Blindesamfund, sat gang i produktionen af en særlig øl til blinde.

- Vi vil lave en øl der pirrer sanserne, siger Eddie Szweda, Midtfyns Bryghus.

Men mod sædvane vil han ikke komme ind på øltypen. Her skal de blinde nemlig for en gang skyld have en fordel frem for de seende. Planen er at lave en etiket der ikke informere om øltypen og andre kendetegn om øllen med almindeligt skriftsprog. De oplysninger kommer derimod til at stå med blindskrift. Derfor må de seende søge hjælp hos de blinde, hvis de vil kende øltypen.

- Vi vil skabe opmærksomhed om blindesamfundet og vise de seende, hvor vanskeligt de blinde har det, fortsætter Eddie Szweda.

På etiketten kommer der i øvrigt en SMS-indsamling, hvor pengene skal gå til blindesamfundet. Det er samtidig planen, at nogle af indtægterne fra salget af øllen kommer til at gå til blindesamfundet.

Øllen kommer på markedet første uge i september.


4. juni 2009

Tre ens øl men også meget forskellige

Tre bryggere har valgt at brygge den samme øl. Det vil sige benytte samme opskrift og samme ingredienser, men brygningen er foregået på tre meget forskellige bryganlæg. Det har givet tre forskellige resultater.

Diplombrygger Antoni Madsen, Nibe Bryghus, Peder Zacho Hansen, Ebeltoft Gårdbryggeri, og håndbrygger Søren Holmgaard, Humlehøjens Bryghus, har på henholdsvis deres 1000 liters anlæg, 360 liters anlæg og 25 liters anlæg, lavet en Ujamaa Brown Ale.

Alene på den endelige alkoholprocent kan det ses, at der er forskel. Det mindste bryghus er endt med den højeste alkoholprocent, 6,2. Ebeltoft Gårdbryggeri angiver alkoholprocenten til ca. 6, mens Nibe Bryghus holder sig på 5,5%.

Nibes øl er netop kommet i almindelig handel. De to øvrige er meget vanskelige at fremskaffe.

Ujamaa er swahili og betyder at gøre ting i fællesskab.


22. maj 2009

Kirin afslutter køb af San Miguel

Japanske Kirin har i dag afsluttet købet af philippinske San Miguel. Købet har stået på hen over april og maj.

San Miguel har en markedsandel på cirka 93 procent i Philippinerne. San Miguel driver fem bryggerier i landet.

Kirin har mulighed for, i løbet af de næste seks måneder, at købe San Miguels oversøiske forretninger også.


1. maj 2009

Harboe køber Gourmetbryggeriet

Bryggeriet Harboe har købt godt 75 procent af aktierne i det Roskilde-baserede mikrobryggeri Gourmetbryggeriet.

Sælgerne Michael Knoth og Lars Dietrichsen, der ejer næsten 2/3 af Gourmetbryggeriet, vil blive betalt i form af Harboe-aktier til kurs 97. De øvrige aktionærer i Gourmetbryggeriet vil blive tilbudt en lignende ordning.

Gourmetbryggeriet vil indkalde til en ekstraordinær generalforsamling snarest med henblik på afskaffelse af stemmeretsbegrænsningen, hvilket er en betingelse for salget.


23. april 2009

Jefferson Brewery fra Fyn

Med engelsk tekst, belgiske typer og navn efter en amerikans præsident har Ørbæk Bryggeri lanceret et nyt bryggerinavn og nye øl.

Jefferson Brewery er opkaldt efter den tredje amerikanske præsident Thomas Jefferson.

I første omgang er der tre typer til salg i SuperBrugsen, en Dubl, en Bruin og En Boho Pilsner.


21. april 2009

Raasted konkurs?

Der forlyder rygter om, at Raasted Bryghus ved Randers er gået konkurs, og bryggeriet er lukket.

Men brygger Martin Jensen, Raasted Bryghus, benægter. Han siger at bryggeriet er konkurstruet.


16. april 2009

Bryggerierne lancerer genstandsmærkning

Hvert år udvikles mere end 500 nye danske øl. Ølrevolutionen bevirker, at der løbende kommer et stort antal danske specialøl på markedet. Fremover vil forbrugerne nøjagtig vide, hvor mange genstande der er i den enkelte flaske. Bryggeriforeningens medlemmer indfører nu en ordning med genstandsmærkning på alt øl.
 
- Tiden er løbet fra den nuværende genstandsmærkning, der er baseret på den traditionelle 33 cl. flaske med almindeligt pilsnerøl. Nu forpligter alle vores medlemmer sig til at genstandsmærke alle øltyper uanset styrke og flaskestørrelse. Formålet er, at forbrugerne skal have klar besked om, præcist hvor meget alkohol de indtager ved nydelsen af det pågældende produkt, siger Bryggeriforeningens direktør Niels Hald.

Det stigende antal specialøl er ofte stærkere end traditionelt pilsnerøl, og flere forskellige flaskestørrelser har øget behovet for en præcis angivelse af antal genstande. De nye øltyper har gjort det vanskeligt for forbrugeren selv at gennemskue, hvor meget alkohol en øl indeholder. En 60 cl øl med en alkoholstyrke på 5,5 % indeholder f.eks. 2,2 genstande og en flaske på 75 cl med en alkoholstyrke på 6 % indeholder 3 genstande.

Med genstandsmærkningen bakker branchen op om Sundhedsstyrelsens maximale genstandsanbefalinger og genstandsmærkningen er et led i bryggeriernes initiativer, der skal sætte øl i de rigtige rammer og forebygge blandt andet spirituskørsel.

- Øl er et lavalkoholdigt kulturprodukt og nydelsesmiddel. Bryggerierne har pålagt sig selv et særligt ansvar for, at produkterne bliver nydt med omtanke, at markedsføringen sker på en ansvarlig måde og med respekt for sundhedsmæssige aspekter. Det er i det lys, man skal se vores initiativ vedrørende genstandsmærkning, siger Niels Hald.


6. april 2009

Dusør på 10.000 kroner udbetalt i øl

Søgaards Bryghus på CW Obels Plads i Aalborg er blevet bestålet. Bryghuset har mistet 11 borde til udendørs servering samt indhegning til pladsen. I alt er der stjålet for 110.000 kr.

Bordene er meget vigtige for bryghuset i sommerperioden, derfor er det et stort problem, at de nu er stjålet.

Bordene har været opmagasineret i Nørholm, hvorfra de er stjålet. I et forsøg på at få bordene tilbage udlover restauratør Claus Søgaard nu en dusør på 10.000 kr. Dusøren udbetales i øl fra bryggeriet til den som leverer oplysninger der kan føre til opklaringen af tyveriet.


29. marts 2009

Øl med dansk humle

Dansk øl med dansk humle er stadig langt fra almindeligt. Der er forskellige projekter i gang, og nogle bryggerier har plantet deres egen humle. På tirsdag d. 31. marts vil Fur Bryghus for første gang tilsætte dansk humle til en af deres øl.

Humlen er dyrket på Fur i samarbejde med Dansk Landbrugsmuseum.

Fur Bryghus vil brygge en særlig øl af det danske humle, øllen får det meget rammende navn Fur Dansk Humle. Det bliver en dansk inspireret ale, der er brygget på to forskellige malttyper samt danske humletyper, som tilsættes ad to gange.


28. marts 2009

Hornbeer Caribbean Rumstout blev Årets danske Ølnyhed

Danske Ølentusiasters 10. afstemning om Årets danske Ølnyhed blev vundet af det helt nystartede bryggeri Hornbeer i Hornsherred. Bryggeriet sendte de første øl på markedet i foråret 2008, og præsenterede i det tidlige efterår Caribbean Rumstout, som endte med at vinde titlen som Årets danske Ølnyhed 2008. Caribbean Rumstout vandt titlen ganske overbevisende ved først at få flest stemmer i det rekordstore felt af 647 nye danske øl der deltog i første runde af afstemningen, og dernæst klart vinde blandt de 10 øl der gik videre til anden runde.


20. marts 2009

BrewPub lancerer Dry Hop Direkte

For første gang i Danmark tilbyder BrewPub København kunderne muligheden for selv at udføre en Dry Hop af deres øl, som det kendes fra India Pale Ale, og dermed tilføre yderligere velsmagende humle-aroma til øllen.

0,8 liter af den øl kunden måtte ønske fra fadølshanen tørhumles i en kande. Efter 20-25 minutter har en ægte "Mikro Dry Hop" klar.

Der er oven i købet mulighed for at vælge mellem to slags humle, den amerikanske Cascade humle, og den britiske East Kent Golding humle. BrewPub lover samtidig,at der vil komme flere humletyper til, der netop er velegnet til aroma-humle.


12. marts 2009

Færøsk mejeri køber Brøckhouses brygudstyr

A/S Thorshavns Mælkeforsyning & Margarinefabrik (TM&M) kar købt bryggerianlæg og udstyr fra det nu lukkede Brøckhouse i Hillerød. TM&M ønsker at opbygge et nyt bryggeri på Færøerne.

- I løbet af et par år forventer vi at være en væsentlig spiller på det færøske ølmarked, med muligheder for eksport af specielle øl indenfor en overskuelig årrække, siger Høgni Jensen, direktør for TM&M og uddannet mejeritekniker og diplombrygger. Høgni Jensen, der er 4. generation af Jensen familien i TM&M, har et stærkt hold af specialister, rådgivere og investorer bag sig i opbygningen af forretningsområdet.

Købet af bryggeriudstyret og iværksættelsen af bryggeriet på Færøerne er et naturligt skridt i firmaets strategi mod at styrke TM&M, der blev etableret 5. marts 1908.

TM&M går efter effektiv og bæredygtig produktion. Valget af netop Brøckhouses bryggerianlæg og udstyr som fundament for den videre opbygning af et bryggeri på Færøerne, er et resultat af en systematisk søgning efter bryggeriudstyr, der passer til projektet vedrørende produktionskapacitet, processtyring og økonomiske investeringer.

- Rent størrelsesmæssigt ligger Brøckhouses bryggeriudstyr meget tæt på vores ønsker, siger Høgni Jensen.


12. marts 2009

Broballe Bryghus på vej med første øl

Efter flere forsinkelser har brygmesteren på Broballe Bryghus nu fået sat den første øl over. Der er tale om en Broballe Ale, og den næste øl Broballe Brown Ale er også på vej.
Det forventes at Broballe Ale vil være til salg fra bryggeriet søndag den 5. april.


5. marts 2009

Endnu to bryggerier lukker

Danmark er blevet yderligere to mikrobryghuse fattigere. Bredlunds Bryghus i Slagelse er lukket, og det samme er Mundelstrup Bryghus ved Århus. Der angives for forskellige årsager til lukningerne. Bredlund har i nogle måneder forsøgt at sælge bryghuset, på grund af utilfredshed med en myndighedsafgørelse, mens Mundelstrup Bryghus angiver for høje varmeudgifter som årsag og skriver selv "Til vi ses igen".


2. marts 2009

Brøckhouse konkurs

Det lykkedes ikke for Bryggeriet Brøckhouse i Hillerød at afværge en konkurs i løbet af perioden med betalingsstandsning. Bryggeriet er med udgangen af februar erklæret konkurs, og alle medarbejdere er fritstillet.

Bryggeriet Djævlebryg har hidtil fået brygget og distribueret deres øl via Brøckhouse. Djævlebryg har nu indgået aftale med Herslev Bryghus og brygning og distribution.


28. februar 2009

Baggårdsbryggeriet i Holstebro konkurs

Heller ikke anden gang var lykkens gang for Baggårdsbryggeriet i Holstebro. I går fredag blev bryggeriet erklæret konkurs.

Baggaardsbryggeriet gik i februar 2007 i betalingsstandsning. Det lykkedes at komme ud af betalingsstandsningen med nye storaktionærer. Nu to år senere har bestyrelsen og direktøren i Baggaardsbryggeriet måttet erkende, at de ikke kan få indtægterne til at dække omkostningerne.


22. februar 2009

Besøg thailandsk tempel bygget af flasker

Der findes mange måder at tilbringe en sommerferie på, en af dem kunne været at besøge et meget særpræget tempel i Thailand. Cirka 600 kilometer nordøst for Bangkok ligger templet Wat Pa Maha Chedi Kaew, i Si Saket provinsen.flasketempel

Templet beboes af munke og det er bygget af 1,5 mio. tomme flasker. Dertil kommer dekorationer lavet af kapsler og andre ting fra øl.

Indsamlingen af flasker begyndte i 1984. Siden er bygget 20 bygninger af disse specielle genbrugsmaterialer.


21. februar 2009

Forpagter kan være brandstifteren i Ringkøbing

Den 30-årige forpagter af restaurationen på Mylius Erichsens Bryghus, Ringkøbing, blev i går morges anholdt af politiet i sin bolig i Skjern, skriver Jyske Vestkysten.

Han sigtet for at have sat ild på Mylius Erichsens Bryghus i Ringkøbing er blevet varetægtsfængslet til den 19. marts.

Den 30-årige restauratør har også fået sit hus ransaget af politiet.


18. februar 2009

Heineken og Carlsberg klarer krisen godt

Både Carlsberg og Heineken har i dag offentliggjort deres regnskaber. For begge selskabers vedkommende er der tale om pæne fremgange, modsat nogle af konkurrenterne der har måttet melde om tilbagegang.

Heineken har en organisk vækst på 11 procent, mens Carlsbergs lyder på 3 procent, når købet af Scottish & Newcastle regnes fra.

Carlsberg varsler samtidig nye tider. Bestyrelsen foreslår to udenlandske kandidater til bestyrelsen for første gang. Der er tale om Richard Burrows, Irland, og Kees van der Graaf, Holland.


14. februar 2009

Tredje hold diplombryggere

Antallet af diplombryggere stiger stadig i Danmark. Forleden afsluttede tredje hold diplombryggeruddannelsen på Den Skandinaviske Bryggerhøjskole. Tredje hold bestod af 15 bryggere, hvoraf 11 var danskere, tre fra Norge og en fra Sverige. 14 bestod.


10. februar 2009

Påsat brand på Mylius Erichsens Bryghus

En brand på Mylius Erichsens Bryghus i Ringkøbing ser ud til at være påsat.

Da brandfolkene mandag nat ankom til Mylius Erichsen Bryghus i Ringkøbing, kunne de med det samme se, at den var gal, skriver bryggeriet i et nyhedsbrev.

- Vi var nervøse for, at det skulle eksplodere, så vi gik ind med stor forsigtighed, fortæller indsatsleder Kenneth Madsen.

Mandskabet kravlede ind og afsøgte først stueetagen, før de gik i kælderen.

- Her kunne vi se flere ting, der så underlige ud. Der var bunker af papir og pap, og reklamer og andet, der så mistænkeligt ud. Derfor tror vi, der tale om en påsat brand, siger indsatslederen.

Der kan gå to til tre måneder før der igen kan brygges øl på bryggeriet.


6. februar 2009

Darwin-øl fra Djævlebryg

Bryggeriet Djævlebryg har lanceret en øl der er en hyldest til Charles Darwin. Øllen kaldes "OriginAle". Det er i år 200 år siden, at Darwin blev født, og 150 siden han udgav sit hovedværk "The Origin of Species".

Øllen blev første gang udskænket ved åbningsreceptionen, da Zoologisk Museum i København indviede deres nye Darwinudstilling "Evolution".

- Vi har - ikke helt uden grund - fået ry for at være et lidt nørdet og akademisk bryggeri. Vi elsker videnskab og den fantastiske verden, vi lever i. Med en flok universitetsuddannede ølentusiaster i bestyrelsen, hvoraf de to har en baggrund i det biologiske felt, var det derfor helt oplagt at lave en hyldestøl til Charles Darwin, udtaler øludvikler Rune Lindgreen og fortsætter:

- Navnet OriginAle har vi fået fra titlen på Darwins banebrydende bog fra 1859 "On the Origin of Species by means of Natural Selection", hvor han fremlagde sit allerede dengang overvældende bevismateriale for evolution.


5. februar 2009

Dansk bryggeri det sjette bedste i verden

Alverdens ølentusiaster placerer endnu engang mikrobryggeriet Mikkeller blandt verdens bryg-sværvægtere.

Mikkeller er placeret på en sjetteplads på den årlige top 100 over verdens bedste bryggerier på det anerkendte internationale ølforum Ratebeer.com. Det er tredje år i træk, at det eksperimenterende bryggeri er at finde blandt de seks bedste.

Mikkeller har desuden hele tre øl liggende på Ratebeer.coms top 100 over 'Verdens bedste øl 2009'.

Udover Mikkeller består Ratebeers top ti af otte amerikanske bryggerier samt sidste år vinder, belgiske Struise, på en tiendeplads.


22. januar 2009

50 års fødselsdag for aluminiumsdåsen

MillerCoors fejrer i dag 50 års dagen for den genanvendelige aluminiums øldåse.

Efter flere års udvikling blev den første dåse introduceret på Coors Golden Brewery d. 22. januar 1959. Denne opfindelse var noget af en revolution i ølindustrien.

I 1957 begyndte William K. Coors, som på daværende tidspunkt var direktør for Adolph Coors Company, sammen med en stab af ingeniører, at undersøge muligheden for at skabe en genanvendelig aluminiums dåse til øl. Den gang blev dåseøl pakket i tin-dåser, som både gav øllet en eftersmag og samtidig var et miljømæssigt problem. Med aluminium lykkedes det selskabet at levere en mere frisk smagende øl til forbrugerne, uden at have behov for at pasteurisere øllen, og så var dåsen 100 procent genanvendelig.

Efter mange prototyper lykkedes det Bill Coors og hans team at udvikle en "sømløs" aluminiums dåse, en version som stadig bruges i dag.


18. januar 2009

Gal brygger på gaden

Fritz Müller, Jerslev, der kalder sig Den Gale Brygger, er netop komme på gaden med sin første øl.

Øllen bærer navnet "Hinsides" og kan findes i et par butikker i København. Det Drejer sig om Gl. Strand øl og vin, Barleywine, Fish and Beer, Vinbørsen og restaurant Noma.

Idéen bag Den Gale Brygger er at lave vilde øl med et lokalt, nordisk islet.

At øllen er vild skal forstås således, at der tale om en utæmmet bryggeproces og ikke almindelig kontrolleret ølbrygning. Her er naturen på spil, og sætter sit præg på øllen.

- Jeg er den eneste brygger i Danmark, der laver øl udelukkende gæret med vildgær. Alle mine øl er enten spontangæret eller gæret med gær fra tidligere spontangæringer, skriver Den Gale Brygger på sin hjemmeside.


8. januar 2009

InBev vil lukke historisk bryggeri i London

InBev UK har foreslået at lukke Stag Brewery i Mortlake West ved breden af floden Thames i London.

Der har været brygget siden 1765 på stedet. I 1865 byggede Charles John Phillips og James Wigan et bryggeri på stedet, hvilket hvor den nuværende produktion foregår.

Lukningen er foreslået til 2010, og vil ske som et led i mulige besparelser i forbindelse med sammenslutningen af Anheuser-Busch og InBev. Bryggeriet har hidtil været ejet af Anheuser-Busch og har blandt andet brygget Budweiser og Bud Light.

Stag Brewery er et af de ældste igangværende bryggerier i England. Der beskæftiges 182 på stedet.


8. januar 2009

Øl brygget med afføringen fra et væseldyr

Kaffebønner, der har passeret gennem tarmene på et væseldyr, lyder ikke umiddelbart særlig appetitligt. Ikke desto mindre hører den vietnamesiske kaffesort Cà Phê Chòn til blandt de dyreste og mest eksklusive i verden. Mikrobryggeriet Mikkeller brugt den særlige kaffe, som en af hovedingredienserne i dets nyeste øl 'Beer Geek Brunch'.

Det har skabt al den presseomtale et bryggeri kan ønske sig. Mange personer og medier har taget historien op, hvilket kun gavner Mikkeller.

Mikkel Bjergsø har taget situationen op og laver lidt sjov ud af den.

- Jeg har modtaget en klage fra fødevarestyrelsen. En eller anden gut har klaget over at jeg udgiver øl med lort i! Jeg skal nu fremskaffe dokumentation for at man rent faktisk rister kaffe og rent faktisk når kogepunktet (over 78 grader) ved brygning af øl og kaffe. Det er sku’ da lidt sjovt, skriver Mikkel Bjergsø på Ratebeer.
- Jeg har idag indgivet en klage på samtlige danske æggeproducenter. Det er sku for ulækkert at de sælger æg som kommer ud af røven på en høne...., lyder det sarkastisk fra bryggeren.